Hrvatski animirani film u borbi za Oscara

19.01.2021.

18:52

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Senzacionalne vijesti iz Američke filmske akademije dolaze za hrvatski dugometražni animirani film: 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa', redatelja Dalibora Barića, ušao je među 27 kandidata koji će se boriti za ovogodišnje nominacije za Oscara.

Animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa", redatelja Dalibora Barića, ušao je među 27 kandidata koji će se boriti za ovogodišnje nominacije za Oscara.

➡️ Od imaginacije do animacije

Velik je to uspjeh naše animacije jer se film našao rame uz rame s hitovima velikih studija u koje je uložen golem novac. O tome hoće li naš film biti i nominiran za Oscara, odlučit će članovi Američke filmske akademije.

U idućih nekoliko mjeseci utrka će se potiho odvijati iza zatvorenih vrata Akademije. Ove se godine zbog pandemije dodjela Oscara održava tek 25. travnja, a nominacije će biti objavljene 15. ožujka. Ekipa filma nada se ulasku među nominiranih pet.

- Oni sad gledaju u svojim screening sobama i članovi Akademije glasuju za film. DVD-ove smo im poslali prije Božića. Već prošli tjedan su nas počeli zvati ozbiljni producenti, jer imaju svoje špijune u Akademiji. Već naveliko raspravljamo o tome da im se film proda, kazao je za Dnevnik HTV-a Ivan Katić.

Aduti ovoga filma napravljenog sa skromnim budžetom su izvrsna priča i inovativna produkcija. Premijeru je imao prošloga ljeta na jednom od najvažnijih festivala animacije u Annecyju. Kako kaže autor Dalibor Barić, 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' poseban je i zahtjevan film i drago mu je da je to prepoznato.

- Prvenstveno zbog trajanja, agresivnije vizualne estetike i gustog sadržaja… Jako sam sretan i još uvijek sam pomalo zbunjen svim tim vijestima, izjavio je redatelj Barić za Vijesti iz kulture.

Ukusi članova Američke akademije bit će presudni. Ipak, bez obzira na ishod, ovo je filmu put na svjetsku scenu, a autorima životna prilika da uđu u vrijedne globalne suradnje i projekte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!