18:51 / 28.08.2021.

Autor: Hina/V.M.

Hrvatski filmovi na festivalu u Tirani

 "Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali"

"Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali"

Foto: Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić / HAVC

Na 19. Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani, od 24. do 30. rujna, prikazat će se nekoliko hrvatskih filmova, od kojih je u konkurenciju uvršten kratkometražni animirani film "Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

U ostalim programima prikazat će se igrani kratkometražni filmovi "Marko" Marka Šantića te "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" Sanje Milardović, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Film "Pustolovine Glorije Scott Umorstvo u katedrali" svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem zagrebačkom Animafestu, a međunarodnu u natjecateljskom programu festivala u Annecyju. Prikazan je i nagrađivan na mnogim festivalima, među ostalim i Oktavijanom Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji animirani film 2020. godine.


Na festival u Tirani sudjeluje u natjecateljskom programu animiranog filma koji omogućuje pobjedničkom naslovu da se kvalificira za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.


Film "Marko" prikazat će se u sklopu programa Generacije. Hrvatskoj publici film je bio predstavljen na Motovun Film Festivalu, a međunarodnoj na LA Shorts festivalu u SAD-u.


"Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" dio je programa Različiti umovi, a svjetsku premijeru imao je prošle godine na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit na kojem je osvojio posebno priznanje žirija, kao i na Zagreb Film Festivalu u programu Kockice. Nedavno je proglašen najboljim hrvatskim igranim naslovom na Betina Film Festivalu. Dosad je prikazan u SAD-u (ShortFest), Montpellieru (CINÉMED), Sydneyu (Flickerfest) te Sofiji (Međunarodni filmski festival).


Na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Tirani, prve i jedine međunarodne filmske manifestacije u Albaniji, prikazat će se oko 200 naslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!