14:22 / 20.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Hrvatski filmovi na festivalu u Trstu

'O jednoj mladosti'

'O jednoj mladosti'

Foto: - / -

U raznim sekcijama 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu, koje se održava online od 21. do 30. siječnja, prikazat će se pet hrvatskih filmova, a u sklopu potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se tri hrvatska projekta.

U raznim sekcijama 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu, koje se održava online od 21. do 30. siječnja, prikazat će se pet hrvatskih filmova, a u sklopu potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se tri hrvatska projekta.

Dugometražni dokumentarni film ‘O jednoj mladosti’ redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma.

Autorov dugometražni prvijenac u prosincu prošle godine osvojio je glavnu nagradu na francuskom Poitiers Film Festivalu, a najboljim regionalnim dokumentarcem proglašen je i na DokuFestu 2020., na kojem je imao svjetsku premijeru.

U istoj sekciji prikazuje se ‘Nulti krajolik’ Brune Pavića, koji je svjetsku premijeru imao na 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi.

U konkurenciji kratkometražnog filma prikazuje se već nagrađivani animirani film ‘Arka’ Natka Stipaničeva, koji je između ostalog prikazan u sklopu natjecateljskog programa prestižnog PÖFF Shorts festivala, koji se održava paralelno s Black Nights festivalom u Tallinnu.

Hrvatska manjinska koprodukcija, ‘Otac’ Srdana Golubovića svoju će talijansku premijeru imati u natjecanju dugometražnog igranog filma. Film je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinala, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

Na Pulskom filmskom festivalu je osvojio nagradu publike s prosječnom ocjenom 5,0, a Gorana Bogdana, koji igra glavnu ulogu, Europska filmska akademija prošle je godine nominirala za Europske filmske nagrade u kategoriji Najboljeg europskog glumca.

U sklopu programa Art & Sound, posvećen radovima koji su ‘između filma i suvremenog umjetničkog djela’, na Filmskom festivalu u Trstu prikazuje se dugometražni animirano-eksperimentalni film ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’ Dalibora Barića., koji je ušao i u utrku za nominaciju za Oscar.

Svjetsku premijeru film je imao u konkurenciji festivala u Annecyju, a od tad je osvajao nagrade i priznanja na domaćim (Animafest, Festival mediteranskog filma Split, Supertoon, Tabor Film Festival) i inozemnim festivalima (Anibar).

Ovogodišnje izdanje Filmskog festival u Trstu otvara film redatelja Emira Kusturice ‘Podzemlje’ (1995.), a nagrada Eastern Star Award 2021 na online ceremoniji otvorenja, 21. siječnja, bit će dodijeljena glavnom protagonistu filma, glumcu Mikiju Manojloviću.

Projekti u potprogramima When East Meets Westa 2021


Tijekom festivala priredit će se online industrijski program When East Meets West 2021. , od 25. do 29. siječnja s nizom potprograma namijenjenim igranim i dokumentarnim projektima u raznim fazama razvoja, panel-diskusije i jedan-na-jedan sastanci.

U sklopu potprograma Last Stop Trieste, namijenjenom projektima koji su skoro završeni, predstavit će se pet projekata dokumentarnih filmova, od kojih su dva hrvatska.

To su ‘Tvornice radnicima’ redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića te montažera Damira Čučića, koji nastaje u produkciji kuće Fade In te ‘Muzej revolucije’ redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, kojeg su producirali Restart, Uzrok i Nutprodukce.

Projekti koji sudjeluju u programu Last Stop Trieste predstavit će se pred pedeset međunarodnih prodajnih agenata, festivalskih selektora i ostalih filmskih profesionalaca. Natječu se i za nagrade HBO Europe, Flow Digital Cinema i First Hand Fund.

Projekt dugometražnog igranog filma redateljice Nine Violić, u produkciji Spiritus movensa, ‘Kućna prašina’, sudjeluje u radionici First Cut+, novom  programu osmišljenom u okviru radionice First Cut Lab koji će 2021. godine promovirati osam dugometražnih filmova u zimskoj sesiji.

Program je namijenjen filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi, a sudionici će dobiti konzultacije s poznatim stručnjacima filmske industrije o temama promidžbe, marketinga, stvaranja najava, pokretanja festivala i prodajnih strategija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!