12:08 / 19.06.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Hrvatski glazbeni zavod ipak se ne prodaje

Seadeta Midžić

Seadeta Midžić

Foto: - / -

Nakon vijesti o mogućoj prodaji zgrade HGZ-a, dio članova ravnateljstva te institucije sazvalo je konferenciju za novinstvo i zatražilo ostavku ravnatelja zavoda Nike Đurića.
Nakon vijesti o mogućoj prodaji zgrade HGZ-a, dio članova ravnateljstva te institucije sazvalo je konferenciju za novinstvo i zatražilo ostavku ravnatelja zavoda Nike Đurića.

Nastavljena je priča o prodaji povijesne zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u središtu Zagreba: Ipak se razmišljalo o prodaji nekih njezinih dijelova,  objavio je ravnatelj te institucije Niko Đurić, koji je prije tvrdio da o tome nije razmišljao, no sada kaže da su to mjere oporavka.

Zbog brojnih negativnih reakcija kulturnih djelatnika i građana, potpredsjednici HGZ-a traže njegovu ostavku. Potpredsjednici su, naime, nakon što su dobili dnevni red sjednice, o prvoj točci odbili raspravljati. Sudbina zgrade za koju je kamen temeljac položio još davne 1895. Car Franjo Josip ne može doći u pitanje,  poručuju oni.

Svaka ideja ili ponuda da se otkupi HGZ je u potpunosti isključena statutom zavoda u članku 32 točka 4,  napomenuo je potpredsjednik Ravnateljstva HGZ-a Mladen Janjanin.

Ravnatelj Niko Đurić, koji nije došao na konferenciju za novinstvo, u telefonskom razgovoru ipak nam je rekao da je i prodaja dijela zgrade dio njegovih mjera za oporavak Zavoda.

Kupnja, zakup, koncesija i tome slično su legitimne mjere rješavanja određenih problema. Pogotovo ako se nalazite u situaciji u kojoj ste dovedeni pred svršen čin da morate potpisati stečaj HGZ-a,  objašnjava Đurić.

Povjesničarka glazbe Jagoda Martinčević, pak, upozorava na Đurićeve postupke: Postoje dokumenti crno na bijelo da je on prevario ravnateljstvo i javnost - i trebalo je i prije reagirati.

Reagirati će se čini se, i prije redovne skupštine najesen. Časni sud će prosuditi o svemu što je napravio gospodin Đurić. On zaista govori neistinu jer je prva točka dnevnog reda bila prodaja. Osim toga, uz taj dnevni red bio je priložen izvadak iz gruntovnice,  ističe članica časnog suda HGZ-a Naima Balić.

Nakon odlaska Muzičke akademije iz njihovih prostora zavod se našao u financijskom škripcu,a ova priča samo potvrđuje koliko je važno brzo nalaženje kvalitetnih rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!