Hrvatski kandidat za Oscara "Sigurno mjesto" promoviran u SAD-u

15.12.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT

"Sigurno mjesto" hrvatski kandidat za Oscara promoviran u SAD-u/Ilustracija

"Sigurno mjesto" hrvatski kandidat za Oscara promoviran u SAD-u/Ilustracija

Foto: LanKS / Shutterstock

Ekipa hrvatskog kandidata za nagradu Oscar "Sigurno mjesto", redatelj i scenarist Juraj Lerotić, glumac Goran Marković i producentica Miljenka Čogelja predstavili su taj film proteklih dana u Los Angelesu i New Yorku, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.


U okviru promotivne kampanje održane su četiri projekcije u Los Angelesu, dvije u kinima Rodeo i Sunset u studenome, te u Malibu Film Society i Four Seasons Beverly Hills hotelu, izvijestio je HAVC.

Prvi razgovor s publikom vodio je Scott Talal, voditelj kluba ljubitelja filma u Malibuu, a drugi Byron Burton, novinar The Hollywood Reportera i urednik bloga Awards focus koji "Sigurno mjesto" smatra jednim od filmova godine.

Ove godine kampanja se održala i u New Yorku, gdje je film prikazan u renomiranom kinu redateljskog udruženja Director's Guild of America (DGA), a projekciju je otvorio Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Na projekcijama su bili, među ostalima, stalni predstavnik RH pri UN-u veleposlanik Ivan Šimonović i snimatelj Igor Martinović (House of Cards, Man on Wire, The Night Of, The Outsider), konzulica RH u New Yorku Lidija Babić, generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea.

Pratili su ih razgovori s ekipom filma, dok se niz virtualnih projekcija, također popraćenih razgovorima, održalo u medijima poput Screen International, The Wrap te na blogovima koje prate glasači Akademije.

Emotivne reakcije na projekcijama

Producentica filma Miljenka Čogelja rekla je da su projekcije s razgovorima pratile emotivne reakcije, publika se poistovjetila s temom i likovima, posebno izdvojivši potporu hrvatskih filmskih djelatnika koji žive i rade u Los Angelesu i New Yorku, među kojima su i glasači Akademije - direktora fotografije Vanje Černjula, redateljice Antonete Alamat Kusijanović i montažera Mirana Miošića.

Goran Marković rekao je da je publika rezonirala s temom mentalnog zdravlja koju su doživjeli jako važnom i aktualnom i u njihovom društvu.

- Potreba za psiholozima, kažu, nikad nije bila veća, a filmovi poput našeg otvaraju prostor za diskusiju o toj temi, dodao je.

Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, istaknuo je da je kampanja u New Yorku bila pun pogodak zbog samog događaja i prestižne lokacije za koju svi glasači Akademije znaju, čime su pridobili pažnju glasača na toj strani SAD-a, a tu je i novi val interesa medija.

U kampanji je pomogla i Marina Grasić, američka producentica hrvatskog porijekla koja u Zagrebu radi na filmu "Canary Black", a koja je "Sigurno mjesto" preporučila Wadeu Majoru, utjecajnom kritičaru i producentu koji radi za nacionalnu KABC radio postaju, popularnu među glasačima Akademije.

- Film mu se jako svidio pa nas je dodatno podržao, dodao je Marcich.

Proširena lista nominiranih filmova bit će objavljena 21. prosinca, a nominacije za Oscara 24. siječnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!