Hrvatski karikaturist Davor Štambuk preminuo u 84. godini

07.03.2018.

17:21

Autor: E.L.S./Hina

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Objavio je više od šest tisuća crteža, a karijeru crtača počeo je u Parizu 1968. godine.
Davor Štambuk, istaknuti hrvatski crtač i karikaturist, preminuo je danas u Zagrebu, u 84. godini.

Štambuk se rodio u Splitu, 29. prosinca 1934. godine, a 1963. je završio Višu pedagošku školu u Zagrebu, te dugi niz godina radio u "Narodnom sportu", "Playboyu", "Startu", "Areni" i mnogim Vjesnikovim izdanjima, kao i francuskim dnevnim listovima i časopisima ("France Dimanche", "Paris Match").

Njegov je rad bio prepoznatljiv po sažetom crtežu i karikaturi bez ukrasa i dodataka, pretežito erotskoga sadržaja. Duhovitu životnu svakodnevicu, nerijetko nadahnutu zabavnim, tragikomičnim muško-ženskim odnosima, opisivao je suptilno i s humorom, u samo nekoliko poteza.

Objavio je više od šest tisuća crteža, a karijeru crtača počeo je u Parizu 1968. godine, nakon osvojene nagrade Grand Prix Bellus od redakcije tjednika "France Dimanchea". Godinu dana poslije prelazi u "Ici Paris" u komu objavljuje do umirovljenja 1999. godine.

Polovicom sedamdesetih je napravio animirani film "Sulejman Veličanstveni", krajem tog desetljeća objavljuje knjigu karikatura "Sex made man". Objavio je, među ostalim, i "Summer time" (1994), "In vino veritas" (1995), "Split Tease" (2002.).

Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi diljem svijeta te kao član Hrvatskoga društva karikaturista sudjelovao na mnogim festivalima.
Za svoje je radove višestruko nagrađivan u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Japanu, Indoneziji i Nizozemskoj, a dobio je i priznanja za svoj cjelokupan opus - 2003. godine francusko Ministarstvo kulture odlikovalo ga je Redom viteškog križa za umjetnost i literaturu, a 2007. predsjednik Republike Hrvatske mu je dodijelio Orden reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!