Hrvatski paviljon u Veneciji već privlači publiku

23.05.2018.

13:51

Autor: V.M./S.B./Hina/HRT

Foto: Hrvatski paviljon (Faceebook)

Foto: Hrvatski paviljon (Faceebook)

Foto: - / -

Izložba 'Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti', koja je danas otvorena u Hrvatskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu, već privlači pažnju publike svojom fotogeničnošću.
Na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskom bijenalu naša se zemlja predstavlja izložbom 'Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti' autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića, koja je danas službeno otvorena u Hrvatskom paviljonu u prostoru Arsenala.

Tema je ovogodišnje bijenalne izložbe slobodan prostor, u sklopu kojeg je poželjna poveznica arhitekture i prirode, na što je naš autorski tim odgovorio pergolom, ostvarenom 3D printerom.

Kustos hrvatskog nastupa Bruno Juričić naglasio je da je projekt 'Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti', zamišljen kao suradnički 'site-specific' ambijent, instalacija koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja.

Pogledajte priču o Hrvatskom paviljonu emitiranu u središnjem Dnevniku:

Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Brune Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović.

Ono što je interesantno kod pergole je ta činjenica da je gotovo svatko imao neki doživljaj ispod pergole. Ono što je dodatno važno da se radi o jednom minornom arhitektonskom elementu, ali se na taj način može pričati o Hrvatskoj kao važnoj regiji na Mediteranuizjavio je kustos Bruno Juričić prilikom predstavljanja našega nastupa u Veneciji.

Predstavljena hrvatska izložba za nastup na 16. Venecijanskom bijenalu Prostor u kojem se u Veneciji instalacija predstavlja isti je kao na prošlom bijenalu, a za projekt je Ministarstvo kulture izdvojilo 750 tisuća kuna.

Događaje vezane za naš nastup u Veneciji možete pratiti i na Facebook stranici Hrvatskoga paviljona, gdje možete pogledati i kratki video iz postava. 

Pogledajte javljanje naše reporterke Slađane Bukovac emitirano u podnevnm Dnevniku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!