14:02 / 12.11.2020.

Autor: T.V./Hina

"Hrvatski put ka sreći" premijerno u Kerempuhu

Foto. Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto. Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sljedeća premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u četvrtak 26. studenoga, praizvedba projekta Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći", čija autorska estetika daje odvažno novo lice satiri, pronalazeći posebno mjesto na repertoaru toga kazališta.
Sljedeća premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u četvrtak 26. studenoga, praizvedba projekta Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći", čija autorska estetika daje odvažno novo lice satiri, pronalazeći posebno mjesto na repertoaru toga kazališta.

Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu "Govori glasnije!", redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice, ističu iz Kerempuha.

S jedne strane, u autorskom projektu "Hrvatski put ka sreći" razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom.

S druge strane, u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima ili, štoviše, sustavom pravila koja su tijekom procesa oblikovala zasebnu i jedinstvenu estetiku predstave.

U "Hrvatskom putu ka sreći" u nečujnoj se napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka ka njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost.

Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadane konvencionalnosti, to jest samim otklonom od nje. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevnice očuđuju kreacijom novoga realiteta.

- Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, 'Hrvatski put ka sreći' otvara intimno, ali i politično pitanje sreće koje, rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost i u ovom nestabilnim i nepredvidljivim vremenima, poručuju iz Kerempuha.

U predstavi igraju Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec. Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.

Nakon praizvedbi predstava "Umri ženski" Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića te "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, predstava "Hrvatski put ka sreći" treća je po redu praizvedba hrvatskih autora u kazalištu Kerempuh od početka ove sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!