12:29 / 11.01.2021.

Autor: Odjel Drama HRA

Hrvatski radio 16. puta sudjeluje u projektu Rođendan umjetnosti

Foto: Romano Grozić

Foto: Romano Grozić

Foto: - / -

Hrvatski radio europskoj publici predstavit će Ivanku Mazurkijević i Damira Martinovića Mrlu koji će uz prateći band izvesti svoj avangardni glazbeni projekt Sailor.
Hrvatski radio u nedjelju, 17. siječnja po šesnaesti put se uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Europske radiodifuzijske unije – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926. - 1987.) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje.

Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima.


Foto: Dario Njavro za HRT

Kao i dosadašnjih godina Europska radiodifuzijska unija (EBU) nudi izravna uključenja u događaje iz petnaest europskih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.

Hrvatski radio na svojem Trećemu programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bratislave, Praga, Stockholma, Beča, Lausanne, Ljubljane, Beograda, Bukurešta, Antwerpena, Lisabona, Madrida, Moskve, Berna, Baden Badena, Kaunasa, Varšave i Zagreba.


Damir Martinović Mrle (foto: Romano Grozić)

Hrvatski radio je u proteklih petnaest godina europskoj publici predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom, a ovoga puta u sklopu Rođendana umjetnosti po prvi puta će se predstaviti Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle koji će uz prateći band izvesti svoj avangardni glazbeni projekt Sailor.

Sailor donosi fuziju svih glazbenih stilova od elektronike, klasičnog instrumentarija do korištenja "Mrletovih boca vode poput instalacija umjetnih čela" te neobičnih frekvencija koje iz njih nastaju. Cijevi sa vodom, frekvencije gradova (Rijeke i Berlina) preko kojih Ivanka pjeva odišu filmičnim sjenkama performansa, predstava te filmova za čije potrebe su inicijalno nastajale. Apokaliptičnu stvarnost podupiru snažne orkestarske dionice ispresijecane odličim solističkim gitarskim dionicama Vlade Simcicha Vave (ex Laufer, Turisti), Dražena Baljka (Let3) te zanimljiv za ove prostore sitarski trenutak Ivana Valušeka. Ukratko, Sailor donosi svojevrsni presjek šest albuma koje je ovaj dvojac snimio u proteklih deset godina.


Foto: Dario Njavro za HRT

Proteklih godina naše su proslave Rođendana umjetnosti održane u atraktivnim zagrebačkim koncertnim, klupskim ili muzejskim prostorima. Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, odlučili smo "ostati doma" i naš doprinos projektu skupine za Ars Acusticu Euroradija emitirati iz studija Bajsić HRT. Iz spomenutog razloga događaj će se održati bez publike, ali će ga zainteresirani osim u radijskom prijenosu moći pratiti i u video streamingu na Facebook stranici HRT Dramski program Hrvatskoga radija.

Kao i sve dosadašnje Rođendane umjetnosti i ovogodišnji su za slušatelje Trećeg programa HR pripremile urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.

- Petnaesta godišnjica virtualne proslave Rođendana umjetnosti kojom se radijskim slušateljima donose prijenosi različitih događanja ostvaruje se u vrijeme kada umjetnost zbog epidemioloških uvjeta živi uglavnom u virtualnome svijetu. Povezanost s drugima postaje važnom potrebom koja se u našoj "vječnoj mreži" potvrđuje kao sjajan model. izjavile su urednice. 

Više o EBU projektu na: http://artsbirthday.ebu.ch/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!