19:24 / 02.05.2019.

Autor: HRT

Hvarsko kazalište otvorilo vrata nakon 20 godina obnove

-

-

Foto: - / -

Kazalište se vratilo svome gradu. Nakon punih 20 godina. Oživjeli su hvarski renesansni besmrtnici Hanibal Lucić i Petar Hektorović u dojmljivoj i emotivnoj izvedbi Hvarskog pučkog kazališta.
Nakon 20 godina obnove, hvarsko kazalište, prvi komunalni teatar u Europi, otvorilo je vrata posjetiteljima.

U programu "Tvoja lipost uzorita" Hvarani i brojni gosti velikim su pljeskom popratili isječke iz najvažnijih predstava u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta. Oživjeli su hvarski renesansni besmrtnici Hanibal Lucić i Petar Hektorović u dojmljivoj i emotivnoj izvedbi Hvarskog pučkog kazališta.

Kazalište je sagrađeno 1612. U njemu su ravnopravno sjedili pučani i vlastela. Nije bilo socijalnih ni staleških razlika. Bilo je iznad svoga vremena. U tome i jest njegova posebna vrijednost. Obnova stoji oko 30 milijuna kuna, a veći dio išao je iz gradskog proračuna Hvara. 6,2 milijuna dala je i hrvatska Vlada.

Otvorenje kazališta ili "forskega teotra", kako ovdje kažu - nova je ishodišna točka hvarske kulture, ali i turizma. Jer Hvar je mnogo više od partijanerskog odredišta. Njegova prirodna ljepota i kulturna vrijednost čine ga posebnim hrvatskim turističkim biserom.

Kazalište je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši kako je riječ o neprocjenjivu biseru hrvatske kulturne baštine čiji značaj prelazi okvire lokalne zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!