17:25 / 10.04.2020.

Autor: V.M/Hina/HRT

HZSU: Poziv za potporu samostalnim umjetnicima diskiminatoran

-

-

Foto: - / -

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) zatražila je od predsjednika Vlade izmjene izmjene i dopune Poziva Ministarstva kulture za potporu samostalnim umjetnicima kako bi se na pravi način odgovorilo na potrebe te ranjive kategorije.
Hrvatski samostalni umjetnici upozoravaju da dosad uvedene, te najavljene mjere nisu dovoljne da scena preživi: dopisom premijeru oglasila se Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, a o toj je temi u Vijestima iz kulture govorio je i Marko Torjanac, predsjednik ponovno uspostavljenog Ogranka samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU).

HZSU zatražila je od predsjednika Vlade izmjene izmjene i dopune Poziva Ministarstva kulture za potporu samostalnim umjetnicima kako bi se, kažu, na pravi način odgovorilo na potrebe te posebno ranjive kategorije.
Obuljen Koržinek: Moramo osigurati nastavak kulturnog života U dopisu upućenom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a nastavno na Poziv za potporu samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost Ministarstva kulture objavljen 1. travnja, iz HZSU-a ističu kako je riječ o posebno ranjivoj kategoriji umjetnika kojih je u Hrvatskoj ukupno 1392, a svi žive od honorara, kreditno su nesposobni i izravno ili neizravno ovise o javnim nastupima.

- Prije objave predmetnog Poziva, očitovali smo se ministrici kulture s osam mjera, od kojih je uvažena samo jedna mjera (odgoda revizije samostalnih umjetnika) te smo u ime Upravnog odbora HZSU-a zamolili ministricu da nas primi na žurni sastanak da joj ukažemo na potrebe svih umjetnika. Nažalost nismo primljeni, napominju iz HZSU-a.

Dodaju da diskriminatornim smatraju najavljene kategorije pomoći isplate potpore u iznosu od 1625 kuna, odnosno, 3250 kuna samostalnim umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

U dopisu također upozoravaju na činjenicu da su prijave za potporu omogućene isključivo putem sustava e-Građani kojemu, tvrde, većina samostalnih umjetnika ne može pristupiti, a neki od njih nemaju ni e-mail adrese.

- HZSU ustraje na stavu da se u ovim kriznim vremenima samostalni umjetnici ne mogu dijeliti na one koji zaslužuju pomoć i na one koji je ne zaslužuju, na one koji zaslužuju više i na one koji zaslužuju manje, upozorava HZSU.
Ministri kulture EU o mjerama protiv negativnih utjecaja krize Posebno problematičnim smatraju kriterij podjele kategorija pomoći prema zaradama koje su samostalni umjetnici ostvarili u prošloj godini, o čemu su, kako napominju, u dopisu od 2. travnja upozorili ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, gdje su tražili izmjene i dopune Javnog poziva za potpore samostalnim umjetnicima.

- Isti dan, dobili smo odgovor ministrice kulture, gdje nas ona obavještava 'da je nužan pokazatelj visine nadoknade s obzirom na intenzitet umjetničkog djelovanja u proteklom periodu'. Navedeni dio dopisa pokazuje nerazumijevanje umjetničkog djelovanja, ocijenili su.

Smatrajući da su svi samostalni umjetnici jednako pogođeni, iz HZSU-a traže izmjene i dopune Poziva, čime bi ‘način i opseg prijave bili administrativno pojednostavljeni, što bi omogućilo prijavu na poziv svim samostalnim umjetnicima jer im je pomoć žurno potrebna’.
Obuljen Koržinek: usvojene mjere za pomoć kulturnom sektoru

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ranije je izjavila kako je za samostalne umjetnike kojima se doprinosi plaćaju iz državnoga proračuna osigurano da će moći koristiti za ožujak naknadu od 3250 kuna, odnosno 1625 kuna za pola radnoga vremena, što će za to travanj, u skladu s odlukom Vlade, biti 4000 kuna, odnosno 2000 kuna.

O problemima samostalnih umjetnika u Vijestima iz kulture govorio je Marko Torjanac, predsjednik ponovno uspostavljenog Ogranka samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU):
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!