10:25 / 16.10.2018.

Autor: M.Š./HRT

I dva Hrvata među nagrađenima Opus Klassikom

Radovan Vlatković i Dražen  Domjanić (Foto: privatni album)

Radovan Vlatković i Dražen Domjanić (Foto: privatni album)

Foto: - / -

U glavnom gradu Njemačke jučer je po prvi puta, pod novim imenom, dodijeljena najprestižnija njemačka diskografska nagrada u svijetu klasične glazbe, Opus Klassik.
U glavnom gradu Njemačke jučer je po prvi puta, pod novim imenom, dodijeljena najprestižnija njemačka diskografska nagrada u svijetu klasične glazbe, Opus Klassik.

Tradicija te nagrade seže do 1994.  i poznatija je pod imenom Echo,  ali je ove godine zamijenjena nagradom Opus Klassik. Među nagrađenima, ove međunarodno priznate i najvažnije diskografske nagrade na njemačkom govornom području, ove godine su i dva Hrvata – Dražen Domjanić i Radovan Vlatković.

Dražen  Domjanić kao umjetnički osnivač ansambla Esperanza, preuzeo  je nagradu koju su osvojili u kategoriji najboljih mladih glazbenika godine  za snimku 'Southern Tunes' (Ars Produktion/DSD). Ansambl Esperanza osnovala je Međunarodna glazbena akademija u Lihtenštajnu 2015. s ciljem da mladim glazbenicima pruži cjelovito glazbeno obrazovanje. Idejni začetnik Dražen Domjanić u Lihtenštajnu živi i radi već više od 30 godina gdje je osnovao i Simfonijski orkestar, pokrenuo nekoliko festivala u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji gdje je ove godine dobio i visoko državno priznanje za doprinos u kulturi. Domaća publika imala je prilike ansambl Esperanza po prvi puta slušati na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Hornist Radovan  Vlatković osvojio je nagradu za snimku 'Georg  Hendrik Witte: Piano Quartet op. 5 & Horn Quintet op. post.' (MDG/Naxos) u kategoriji najbolje snimke komorne glazbe 19. stoljeća, snimljene s Mozart Piano Quartetom i violinisticom Corneliom Garteman. Podsjetimo da je zagrebačka publika na otvaranju Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije vidjela Vlatkovića upravo u komornom izdanju. Tom prigodom je s proslavljenim violončelistom i šefom dirigentom Simfoničara, Enricom Dindom te s hrvatskim pijanistima Petrom Gilming i Danijelom Detonijem odsvirao Schumannov 'Andante i varijacije u B-duru'.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!