15:30 / 01.04.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

I izložba Vatroslava Kuliša - virtualno

-

-

Foto: - / -

Izložba Vatroslava Kuliša, koja je trebala biti otvorena sinoć u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na web stranici i društvenim mrežama tog reprezentativnog izložbenog.
Izložba Vatroslava Kuliša, koja je trebala biti otvorena sinoć u Modernoj galeriji u Zagrebu, može se razgledati na web stranici i društvenim mrežama tog reprezentativnog izložbenog prostora, odnosno oni njezini dijelovi koji su bili postavljeni prije nedavnog potresa.

- Kada se planirala retrospektiva Vatroslava Kuliša u Modernoj galeriji nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočavati s COVIDOM-19, jednom od najvećih pandemija u modernoj povijesti, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina, kažu iz Moderne galerije.

Kako bi ljubitelji umjetnosti ipak mogli uživati u Kuliševom stvaralaštvu, na web stranici, Facebooku i Instagramu predstavljaju dijelove izložbe, koje su uspjeli postaviti prije potresa.Umjetnik je za prezentaciju u Modernoj galeriji, zajedno s autorom izložbe, istaknutim povjesničarom umjetnosti, Milanom Bešlicem, odabrao više od stotinu slika velikog i malog formata iz svog bogatog opusa, nastalih od 1974. do danas.

Po Bešlićevim riječima, u razdoblju dužem od četiri desetljeća umjetnik je gradio vlastiti likovni jezik čije smo mijene čitali u brojnim ciklusima, lucidnim preobrazbama geste, širokim i kružnim zamasima, vrtložnim, spiralnim krivuljama i vitičastim crtama; u prskavim kapljicama, točkastim mrljama, okomitim cijeđenjem boje i njezinim prolijevanjem i prelijevanjem preko ruba slike u beskraj prostora, odnosno, u prostore ‘intimnog i ljudskog u njegovom biću i njegovom slikarstvu.

- Brojnost znakova i široki raspon inovacija u jeziku govori o dinamici njegovih mijena, o kontinuiranom istraživanju njegove likovne izražajnosti i smionom napinjanju samog slikarskog postupka te, nadasve, o čvrsto građenoj likovnoj strukturi u kojoj je precizno usustavljen Kulišev jezik bojom i vjetrom geste, ustvrdio je u predgovoru katalogu izložbe.

Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije, napomenuo je kako izložba, crpeći iz fundusa domaćih institucija, privatnih i korporativnih zbirki, umjetnikovog arhiva i atelijera, uz slike iz svih umjetnikovih ključnih ciklusa, predstavlja i njegove publici manje poznate otklone prema mediju umjetničke instalacije i asamblaže ili eksperimente.

- Naposljetku i budući umjetnik nikad nije otok, već je njegova pozicija uvijek sjecište, kroz afirmaciji i/ili kroz otklon pregled Kuliševog stvaralaštva podsjeća nas na sve fenomene vizualne umjetnosti koji su obilježili našu epohu. Nostalgija nikad nije imala intenzivnije boje, ocijenio je Franceschi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!