I Pariška filharmonija otkazala koncerte Putinova prijatelja Valerija Gergijeva

28.02.2022.

21:04

Autor: V.G./Hina/HRT

 Valery Gergiev

Valery Gergiev

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Pariška filharmonija priopćila je u ponedjeljak, petog dana rata u Ukrajini, da je otkazala koncerte dirigenta Valerija Gergijeva, bliskog Vladimiru Putinu, "iz solidarnosti s ukrajinskim narodom".

"Zbog ruske invazije na Ukrajinu Cite de la musique - Pariška filharmonija izmijenit će svoj program u idućim mjesecima iz solidarnosti s ukrajinskim narodom (...) Koncerti (...) koji su na programu 9. i 10. travnja u velikoj dvorani Pierrea Bouleza već su otkazani", piše ta ustanova u priopćenju.

Istodobno, Verbier Festival, ugledni festival klasične glazbe u Švicarskoj, objavio je u ponedjeljak da je "zatražio i prihvatio" ostavku Gergijeva na dužnost glazbenog direktora svog orkestra.

U petak je glasovita newyorška dvorana Carnegie Hall prva objavila da je ruskog dirigenta isključila s niza nastupa.

Dan ranije milanska Scala je pozvala maestra Gergijeva da se javno zauzme za "mirno rješenje" sukoba, zaprijetivši mu raskidom suradnje u dvjema sljedećim izvedbama Pikove dame Čajkovskog koje su na programu između 5. i 13. ožujka.

Valerij Gergijev (68), glavni ravnatelj uglednog Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, jedan je od najtraženijih dirigenata u svijetu.

Zbog prijateljstva s Putinom, kojeg poznaje od 1992. i potpore ruskom predsjedniku u vezi s aneksijom Krima te sudjelovanja na koncertima u bombardiranoj Južnoj Osetiji i u Palmiri, gdje je stao na stranu sirijske vojske, bio je u središtu mnogih polemika u zadnjih deset godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!