Iako zatvoren, Umjetnički paviljon nastavlja s programom

26.10.2020.

15:25

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Prošle godine u ovo vrijeme u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu u tijeku je bila velika izložba slavnog američkog kipara Alexandera Caldera. Danas su vrata galerije zatvorena i tako će, čini se, ostati cijelu 2021. godinu. Ipak, projekti ne staju.
Prošle godine u ovo vrijeme u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu u tijeku je bila velika izložba proslavljenog američkog kipara Alexandera Caldera. Danas su vrata galerije zatvorena i tako će, čini se, ostati cijelu 2021. godinu. Ipak, projekti ne staju.

U potresu 22. ožujka zgrada paviljona je bila teško oštećena te u njoj nije moguće održavati izložbe, a koliko će trajati zahtjevna obnova, teško je predvidjeti.

Ipak, kako Umjetnički paviljon ne bi nestao iz likovnog života Zagreba i Hrvatske, ravnateljica galerije Jasminka Poklečki osmislila je za iduću godinu izložbeni program koji će se moći realizirati.

Prvi je izložba Lovre Artukovića, koja se trebala održati tijekom ljeta ove godine. Postav će biti otvoren, ali ne u Umjetničkom paviljonu, nego u Modernoj galeriji, i to 5. studenoga.

Koncepciju, izbor i tekst kataloga izložbe 'Usporavanje' potpisuje Leonida Kovač, a projekt je nastao kao suradnja Umjetničkog paviljona i Umjetničke galerije Dubrovnik, kojom se, nakon dugo vremena, Lovro Artuković predstavlja u Zagrebu.

Za iduću godinu osmišljen je program ‘Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona’, a kreće i online galeriju na mrežnoj stranici paviljona, gdje će prostor biti otvoren mladim umjetnicima.

Detalje o novim iskoracima Umjetničkog paviljona doznali smo od ravnateljice galerije Jasminke Poklečki koja je gostovala u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!