10:11 / 13.11.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

Idilična slika Interlibera (ne) odražava realno stanje?

-

-

Foto: - / -

Naš najveći sajam knjiga Interliber i ove je godine već prvog dana, privukao mnogo posjetitelja, koji su došli kupiti knjigu, upoznati omiljenog pisca ili sudjelovati na nekom od popratnih događaja.
Naš najveći sajam knjiga Interliber i ove je godine već prvog dana, privukao mnogo posjetitelja, koji su došli kupiti knjigu, upoznati omiljenog pisca ili sudjelovati na nekom od popratnih događaja.

380 izlagača iz 13 zemalja došlo je na Interliber kako bi pokazali da novih naslova, unatoč ne baš sjajnim vremenima za knjigu, ne nedostaje. Baš kao što ne nedostaje ni onih koji ovaj sajam čekaju cijelu godinu kako bi te naslove nabavili po povoljnijoj cijeni.

- Veliki vodič kroz nova izdanja na Interliberu

- Nama je Interliber važan višestruko: najširoj publici predstavljamo što smo radili između dva Interlibera, srećemo se s čitateljima da razgovaramo s njima, a s druge strane, Interliber je prije svega prodajni sajam knjiga i toga se ne trebamo sramiti, komentira Seid Serdarević iz izdavačke kuće Fraktura.

Branko Čegec iz izdavačke kuće MeandarMedia smatra da 'gomila' ljudi dolazi na sajam zato što je Interliber jedina prava knjižara u Hrvatskoj: Nažalost mi smo zemlja bez knjižara, zemlja koja je uništila svoju knjižarsku mrežu, pa je Interliber za nas izuzetno važan, napominje Čegec.

- Mi u Sandorfu volimo Interliber, to je vrhunac godine, tu pokažemo što smo radili godinu dana, poručuje Darko Milošić iz izdavačke kuće Sandorf, a Petar Balta iz izdavačke kuće Verbum dodaje: Interliber nam je značajan i zbog interakcije s našom stalnom publikom, ali i zbog kontakta s čitateljima koji možda ne znaju za nas. To je dodatni kanal do šire publike, kaže Balta.

Plenković čita Camerona

Ove godine Interliber je otvorio premijer Andrej Plenković: Ovo je festival hrvatske kulture i književnosti. Drago mi je da smo u mandatu naše Vlade 100 posto povećali proračun Ministarstva kulture. Mi smo u programu Vlade postavili zadaću da svake godine kontinuirano podižemo proračun za kulturu, izjavio je Plenković koji je otkrio da trenutno čita memoare bivšeg britanskog premijera Davida Camerona.

- Vide se pozitivni pomaci i pozitivni trendovi: veći je broj izlagača, nadamo se da će biti i veći interes publike. Mi to vidimo i po stanju u našem sustavu potpore i otkupa, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je o toj temi detaljno govorila i u Temi dana HTV-a.

Interliberov Premium program dovodi Luku Modrića

Iz ponude ovogodišnjeg Interlibera svakako treba izdvojiti Premium program: Tu su bitna imena hrvatske knjiške scene - Goran Tribuson, Rade Jarak, Maša Kolanović, Damir Karakaš, a u nedjelju nam dolazi i Luka Modrić, nabraja predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina.

Kažemo li da je Interliber naša najveća knjižara, nećemo pogriješiti, jer nakon propasti velikih knjižarskih lanaca, svako mjesto na kojem čitatelj može doći do željene knjige važno je i potrebno. Idilična slika Interlibera nikako ne odražava realno stanje knjižnog sektora, no pozitivni pomaci, kao i optimističnije izjave nakladnika daju naslutiti da su crni dani za knjigu iza nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!