Igor Mandić - cinik koji se nije libio baciti rukavicu u lice

14.03.2022.

12:22

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik u podne/HRT/

Igor Mandić preminuo je u 83. godini u Zagrebu

Igor Mandić preminuo je u 83. godini u Zagrebu

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

U 83. godini u Zagrebu je preminuo Igor Mandić. Hrvatska kultura ostala je bez jednog od najpoznatijih novinara, pisaca, esejista, kritičara, književnika i polemičara.

Igor Mandić bio je vrhunski erudit, beskompromisni polemičar i cinik koji se nije libio svakom baciti rukavicu u lice u borbi s vjetrenjačama obračunavajući se s malograđanštinom i prosječnosti.

Bio je ultimativni kulturni enfant terrible jedne epohe koja je s jedne strane vapila baš za takvim intelektualcima, a s druge ih strane pokušavala ušutkati.

- Ja sam se uvijek protivio standardima klišeja pojedine epohe, rekao je za sebe Mandić.

- Mandić je bio netko tko je imao veliki odjek, čija su mišljenja bila vrlo zapažena, ljudi su se oko njega dijelili na one koji ga vole i na one koji ga ne vole. Tako da ostaje jedna ne rupa, nego rupetina u hrvatskoj kulturi, rekao je Velimir Visković, leksikograf i književni kritičar.

- Biti u opoziciji to je bilo imanentno stanje, a kako je bio kritičar po svom habitusu onda je razvijao taj okvir da ne može biti kritičar onaj tko nema obrazovanja, srca i hrabrosti. Kritika u rukavicama nije kritika, ona je samo povlađivanje malograđanštini koju je on prezirao, rekla je teatrologinja Snježana Banović.

Obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovini dvadesetog stoljeća, počevši od Vjesnika, gdje je radio gotovo 30 godina, preko Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista do brojnih portala.

Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavio je tridesetak knjiga feljtona, eseja, polemika, književnih kritika i 3 autobiografske knjige. No osim priznanja Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo, nagrade su ga zaobilazile.

- Paradoksalno, no možda mu je najveća nagrada što nikada nije dobivao nagrade jer je uvijek zabijao prst u oko svojim oponentima. Ali ostao je njegov golem opus, tridesetak knjiga kojima će se baviti budući istraživači i interpreti, rekao je publicist Zdravko Zima.

- Teško će se na našoj kulturnoj sceni pojaviti netko tko je toliko moćno kritizirao i druge i sebe, povlačio nas u polemična razmišljanja o književnosti, o društvu, o kulturi, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

"Nisam ja iznad drugih!"- rekao je jednom prilikom, dodavši: "Ja samo pokušavam pronaći ono što do tada nije mišljeno o nekom problemu, stvari, činjenici, knjizi, događaju, ljudima, idejama."

I upravo je to perom izvanserijskog intelektualca uspijevao desetljećima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!