Ikar sletio u zagrebačku Galeriju Forum

30.10.2018.

12:23

Autor: V.M./I.S./HRT

Ida Blažičko

Ida Blažičko

Foto: - / -

Grčki mit o Ikaru, koji se krhkim krilima, usprkos očevim upozorenjima, previše približio Suncu, stoljećima je nadahnjivao umjetnike. Ovaj put nadahnuo je Idu Blažičko za instalaciju u zagrebačkoj galeriji Forum.
Grčki mit o Ikaru, koji se krhkim krilima, usprkos očevim upozorenjima, previše približio Suncu, što je tragično završilo, stoljećima je nadahnjivao umjetnike. Ikar je bio inspiracija i skulptorici Idi Blažičko za instalaciju predstavljenu u zagrebačkoj galeriji Forum.

Težnja prema nebu, Suncu ili kako se mit često tumači i kao želja za znanjem - Ida Blažičko iskoristila je interijer Galerije Forum za prostornu instalaciju koja vizualizira Ikarov let, uzdižući ga i strmoglavljujući nježnošću leptirovih krila.

U ovoj galeriji instalacija prožima prostor. Ovdje Ikar nikako nije pao, on je i dalje u zraku, on i dalje stremi prema toj visini i htjela bih samo naglasiti taj moment svjetlosti i osjećaja 'prema gore',  objašnjava akademska kiparica Ida Blažičko.

Ida Blažičko nagrađivana je skulptorica, njezine prozračne, monumentalne skulpture, uglavnom izvedene na otvorenom prostoru, plijene pozornost na uglednim međunarodnim izložbama.

'Ikaros' Ide Blažičko, instalacija od tekstila i bambusa, jedna je od rijetkih osmišljenih za zadani, zatvoreni prostor - prostor galerije Forum, gdje će biti izložena do 24. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!