19:30 / 19.02.2020.

Autor: Boško Picula/Anja Cerar/Animatik/V.M./HRT

Imaginacija i animacija u šest desetljeća Zagreb filma

-

-

Foto: - / -

O izložbi 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' u zagrebačkom MSU-u, pripremama za nju te o šest desetljeća stvaralaštva autora animiranih filmova u Zagreb filmu razgovarali smo s autorima izložbe.
Multimedijska izložba 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' postavljena je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 30. siječnja do 14. lipnja, a o izložbi, pripremama za nju te o šest desetljeća stvaralaštva autora animiranih filmova u Zagreb filmu razgovarali smo s autorima izložbe.

Pogledajte razgovor s višom kustosicom u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Vesnom Meštrić i umjetničkim supervizorom animiranih filmova u Zagreb filmu i redateljem Simonom Bogojevićem Narathom, koji smo prikazali u emisiji Animatik:

U fokusu retrospektive nezaobilazna je Zagrebačka škola crtanog filma, koja je od svojeg osnutka 50-ih globalno prepoznat fenomen. Možda najpoznatije ostvarenje Zagrebačke škole bio je ‘Surogat’ Dušana Vukotića - prvi Oscarom nagrađen animirani film proizveden izvan SAD-a, do danas naš najnagrađivaniji film i jedan od brojnih sjajnih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma.

Iako bilježi velike uspjehe i u igranom, eksperimentalnom te, posebno, dokumentarnom filmu, od kraja 50-ih Zagreb film bio je i ostao pojam za animaciju u Hrvatskoj: To je 17 genijalnih autora koji su u jednom trenutku, u jednom gradu, u jednoj produkcijskoj kući promijenili povijest animiranog filma. Po čemu je ta Zagrebačka škola zapravo genijalna - zato što je ona egzistencijalističku filozofiju onog vremena uspjela vizualizirati, izjavio je za Vijesti iz kulture ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan prigodom otvorenja izložbe.
Od imaginacije do animacije
Škola je predstavljala avangardni odmak od dominantne produkcije tog vremena. Iako je okupila niz individualnih poetika, njezini su akteri dijelili sklonost eksperimentu, redukciji u likovnom izrazu i otklon od disneyjevskog svijeta.

Glasovitu povijest Škole stvarali su Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić, Vlado Kristl, Zlatko Bourek, Joško Marušić, Nedeljko Dragić i niz drugih.

Uz kultne filmove poput ‘Surogata’, ‘Samca’ i ‘Šagrenske kože’, Zagreb Film proizveo je i niz serijala: među njima su ‘Baltazar’ i ‘Mali leteći medvjedići’ - ikonični likovi koje sa smiješkom pamte mnoge generacije.

Pogledajte reportažu s izložbe 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' emitiranu u emisiji Animatik:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!