Impresivna zbirka Politeo s Hvara stigla u Zagreb

19.01.2021.

17:23

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Nasljednik našeg kanonskog pjesnika Petra Hektorovića, Toni Politeo, u renesansnom ljetnikovcu svog pretka 1970-ih je otvorio prvu privatnu galeriju u tadašnjoj Jugoslaviji. Njezin djelić ovih se dana može razgledati u Studiju Josip Račić.

Nasljednik našeg kanonskog pjesnika Petra Hektorovića, Toni Politeo, u renesansnom ljetnikovcu svog pretka 1970-ih je otvorio prvu privatnu galeriju u tadašnjoj Jugoslaviji. Njezin djelić ovih se dana može razgledati u Studiju Josip Račić.

Kao galerist, Politeo je proputovao svijet, a tijekom desetljeća organski je nastajala impresivna Zbirka Politeo koja se čuva u Starom Gradu na Hvaru.

Zanimljiva priča prati 60 kilograma tešku kocku od pleksiglasa koju je Politeo našao na jednom tavanu u Parizu. Shvatio je da je riječ o radu slavnog venezuelskog umjetnika Jesúsa Rafaela Sota.

Nedugo zatim, u južnokorejskom Seulu vidio je još jednu sličnu - ispostavilo se da postoje samo dvije takve na svijetu. Ona pariška postala je dio Politeove kolekcije, a danas je na zagrebačkoj izložbi ‘Boja je radost’.

- Ja sam želio da publika kad uđe u Studio Račić, i da osim tog vatrometa boja osjeti ambijent Politeovog životnog prostora, koji je prekrcan umjetninama, kaže Branko Franceschi, kustos izložbe i ravnatelj Moderne galerije Zagreb.

Franceschi dodaje da se Politeo družio s umjetnicima koji su radili u estetskom kodu koji on preferira, a to je modernistički kod i svi su redom suvremenici.

Toni Politeo
nam priča, pak, kako je kolekcionar postao – slučajno: Putujući po svijetu kao galerist, poznavajući umjetnike, radeći na projektima mapa... Tako sam dolazio do zanimljivih osoba u umjetnosti, do gotovo najvećih svjetskih slikara, prisjeća se Politeo.

U iznimnoj zbirci s više od 400 djela dominiraju inozemna imena, ali tu su i naši umjetnici svjetskog glasa: Vrkljan uz Vassarelyja, Bućan uz Warhola

- Nema ništa bolje nego kad naše umjetnike postavljamo unutar jednog internacionalnog diskursa, gdje se vidi njihova prava snaga i vrijednost, ističe Franceschi.

Svoju kolekcionarsku strategiju Toni Politeo sažeo je kao ‘zbirku umjetnika iz njegova života’ - prije svega, ona je podsjetnik na brojne susrete i dnevnik putovanja ovog svestranog umjetnika, galerista i strastvenog sakupljača.

Izložba je otvorena do 7.veljače, a obišla ju je ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!