In memoriam: Anđelka Martić

13.11.2020.

12:59

Autor: V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U povodu smrti hrvatske književnice i prevoditeljice Anđelke Martić Hrvatski radio ponovno je emitirao dokumentarnu radio dramu 'Tko se još sjeća Pirga? - životna priča Anđelke Martić' te radioigru 'Ajana'.
U povodu smrti hrvatske književnice i prevoditeljice Anđelke Martić Hrvatski radio ponovno je emitirao dokumentarnu radio dramu 'Tko se još sjeća Pirga? - životna priča Anđelke Martić' te radioigru 'Ajana'.

Poslušajte snimku dokumentarne radio drame ‘Tko se još sjeća Pirga? - životna priča Anđelke Martić’ autora Nikice Klobučara. Portret je to hrvatske književnice i sudionice NOB-a Anđelke Martić.
Nikica Klobučar: "Tko se još sjeća Pirga? - životna priča Anđelke Martić" Nekada omiljena dječja spisateljica za svoj književni rad dobila je mnoga priznanja i nagrade, a njezino najpoznatije djelo, kratki roman 'Pirgo', priča o prijateljstvu dječaka i laneta u danima Drugog svjetskog rata, do 1991. godine bilo je obvezatna školska lektira u svim državama bivše Jugoslavije.

Kroz glas 95-godišnje Anđelke Martić, pred slušateljem se otvara velika biografija, prepuna autentičnih svjedočanstava koja gotovo da zahvaćaju cijeli jedan vijek. Krećući od predratnog Zagreba viđenog očima mlade djevojke iz siromašne radničke obitelji, njena priča vodi nas potom ravno u epicentar strahota Drugog svjetskog rata, tragedija i herojstava, zaokružujući se poslijeratnim uspješnim književnim djelovanjem.

Ključno mjesto u tom dijelu Anđelkinog životnog puta, ali i unutar korpusa hrvatske dječje književnosti, zauzima 'Pirgo'. Knjiga je to o prijateljstvu i ljubavi djeteta prema životinji, o humanosti i plemenitosti koja uspijeva opstati i u uvjetima ratnog užasa.

Dokumentarna radio drama ‘Tko se još sjeća Pirga?’ otvara i neizbježnu temu kasnije nepodobnosti autoričinog književnog opusa, dotičući se ovog osjetljivog problema o kojemu se u suvremenom hrvatskom društvu te domaćem javnom prostoru i dalje nerado govori.

Tako je, barem u formi radijskog dokumenta, otvoreno pitanje iz naslova fičera dobilo odgovor, a Anđelka Martić i njeno djelo izmaknuto zaboravu vlastite kulture.

'Ajana' - neobična pripovijest iz vilinskog svijeta

Ajana je hrabra djevojčica koja kreće u potragu za Vilama koje su otele njezinog mlađeg brata. Uporna i hrabra, a nadasve suosjećajna i blaga Ajana će na svome putu susresti mnoge životinje i neobična bića kojima će pomoći ili koje će morati pobijediti da bi na kraju pronašla vile i spasila brata.

Ova neobična pripovijest u kojoj vilinski svijet nije prikazan na uobičajen način otkriva nam pomalo zaboravljenu književnicu Anđelku Martić na čijim su pričama ranijih godina odrastale generacije.

Radioigru je dramatizirala i režirala Stephanie Jamnicky, glazbeni dramaturg je Maro Market, a igraju  Marta Bratulić, Antonija Stanišić, Natalija Đorđević, Marija Kolb, Mia Krajcar, Vanda Winter, Dražen Bratulić, Alma Prica, Mladen Vujčić i Hrvojka Begović.

Radioigru za djecu i mlade 'Ajana' potražite u našoj Slušaonici.
Anđelka Martić: Ajana

Digitalizirani 'Pirgo'

U sklopu projekta 'Otpisane' kustoski kolektiv WHW - što, kako i za koga spomenuti kultni dječji roman 'Pirgo' je digitaliziran. Izložba/akcija iz 2015. godine bila je nazvana 'Otpisane' jer se bavila temom uništavanja knjiga u Hrvatskoj 1990-ih.

- Uklanjanje i uništavanje knjiga najčešće se prikrivalo navođenjem otpisa kao legitimnog, uz obavezne samorazumljive izjave o nepodobnim knjigama, pisanim na ćirilici, ideološki neprihvatljivim, opasnim, štetnim, nepotrebnim itd, poručili su tada iz WHW-a

Digitaliziranog 'Pirga' pročitajte OVDJE.

Na to izdanje, ali druge snimke vezane za Anđelku Martić u oproštajnoj poruci na Facebooku podsjetila je bivša WHW-ovka, a danas suravnateljica bečkoga Kunsthallea Sabina Sabolović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!