10:41 / 19.06.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

INA donirala 2,4 milijuna kuna kulturnim ustanovama

-

-

Foto: - / -

Brojne su kulturne institucije oštećene u zagrebačkom potresu te još nisu sanirane i u funkciji. Za Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Arheološki muzej i Muzej za umjetnost i obrt sanacija će vjerojatno biti malo lakša i brža uz pomoć INA-e.
Brojne su kulturne institucije oštećene u zagrebačkom potresu te još nisu sanirane i u funkciji. Za Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Arheološki muzej i Muzej za umjetnost i obrt sanacija će vjerojatno biti malo lakša i brža uz pomoć INA-e.

Tim je institucijama, naime, uručena donacija u iznosu od ukupno 2,4 milijuna kuna koje bi trebale biti dovoljne za najhitnije zahvate na oštećenim objektima. INA-Industrija nafte donirala je po 800 tisuća kuna donacije trima ustanovama kako bi što prije mogle sanirati štete nastale u razornome potresu u ožujku ove godine. Čelnici ustanova primili su donacije na svečanosti održanoj u četvrtak u palači HAZU, koja je također oštećena u potresu.

Donacije su primili predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i ravnatelj Arheološkoga muzeja Sanjin Mihelić, a uručio im ih je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

INA prijatelj kulture i odgovorna prema gradu Zagrebu

Predsjednik Uprave Ine podsjetio je kako već neko vrijeme živimo u teškim uvjetima zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Fasimon je istaknuo kako ta kriza pogađa i Inu, kao i cijelu MOL Grupu, te moraju revidirati investicijske planove. Ali, ustvrdio je, bez obzira na te okolnosti, INA je svjesna da treba ulagati u kulturu i znanost zbog brige o kvaliteti života društva u kojemu živi i radi.

Rekao je da su zato u Ini, svjesni da su u potresu u zaštićenoj povijesnoj jezgri Zagreba stradali mnogi vrijedni kulturni i znanstveni objekti, bili dužni pomoći da se stanje što prije popravi i kako bismo, dodao je, pokazali da smo jači od elemantarne nepogode.

Primatelji donacije pohvalili društvenu odgovornost tvrtke

Domaćin svečanosti predsjednik HAZU Neidhardt istaknuo je kako je INA potporom koju je dala najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi opet iskazala svoju društvenu odgovornost i pružila inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva.

Također, podsjetio je i na činjenicu da je INA jedan od osnivača Zaklade HAZU.
MUO je zbog teških oštećenja zadobivenih u potresu zatvoren za posjetitelje, a njegov ravnatelj Miroslav Gašparović je u riječima zahvale za donaciju izrazio uvjerenost da će ta donacija pomoći da se muzejska zgrada što prije osposobi kako bi nastavila s programima važnim za očuvanje kulturnog identiteta sviju nas.

Sudbinu MUO dijeli i Arheološki muzej, a njegov ravnatelj Sanjin Mihelić posebice je zahvalio Ini što je prepoznala hitnost djelovanja. Vjeruje kako će se, zahvaljujući ovoj donaciji, uspjeti vratiti stalni muzejski postav u stanje prije potresa, iako je svjestan da će obnova muzeja biti dugotrajna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!