Inovacije i transfer kreativnosti u kulturi i umjetnosti

10.06.2022.

07:00

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Inovacije i transfer kreativnosti

Inovacije i transfer kreativnosti

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu održalo je tribinu "Inovacije i transfer kreativnosti u kulturi, umjetnosti i umjetničkom obrazovanju". Željeli su istaknuti velik potencijal sastavnica umjetničkog i kulturnog područja Sveučilišta, ali i pridonijeti tomu da ono kreativnim proizvodima u polju kulture i umjetnosti ojača suradnju s realnim sektorom.


Dugoročni ekonomski napredak Hrvatske jedino mogu donijeti obrazovanje, znanost i inovacije - jedan je od zaključaka današnje tribine održane na Muzičkoj akademiji.

- Umjetnička i kulturna područja u Hrvatskoj i EU daju veliki doprinos BDP-u, daju veliki doprinos zapošljavanju i pokazala su se rezistentna na krizu ekonomske naravi tako da je važno studentima i onima koji to tek žele postati naglasiti ulogu kreativnih i kulturnih industrija u ukupnoj ekonomiji, poručila je Romana Matanovac Vučković, voditeljica tribine.

Jedan od imperativa, ističu organizatori, jest da Hrvatska postane otvoreno, mobilno i kreativno društvo u kojem su cjeloživotno učenje, znanost, kultura i umjetnost prioritetan javni interes.

- Zato mi je drago da se ova tribina odvija na Glazbenoj akademiji i da će otvoriti raspravu o različitim pogledima na važnost kulturnog i kreativnog obrazovanja, možemo reći od najranije dobi, ali zapravo, kao cjeloživotne aktivnosti, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Sveučilište želi potaknuti poduzetničke djelatnosti studenata. Na Muzičkoj akademiji, primjerice, ponosni su i na svoj karijerni centar.

- Mnogi možda misle da onima koji se bave umjetnošću tog poduzetničkog duha nedostaje, no to nije tako. Na umjetničkom području, posebno na Muzičkoj akademiji mi nemamo registriranih nezaposlenih alumna, zapošljivost naših studenata je jako velika, rekao je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije.

Tribina o inovacijama još je jedan dokaz kako bez suradnje u znanosti i umjetnosti te istraživačke zajednice i društvene djelatnosti nema općeg napretka društva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!