18:03 / 10.09.2019.

Autor: HRT

Inovativna manfestacija GRISIAyouth u Rovinj donosi svježinu umjetničkog izričaja

-

-

Foto: - / -

Povijesni značaj tradicionalne Grisije već četvrtu godinu za redom nadopunjuje mladi podvig naziva - GRISIAyouth
Najdugovječnija izložba na otvorenom prostoru u Hrvatskoj nosi naziv Grisia. Ime je dobila prema istoimenoj ulici i održava se u Rovinju neprekidno već više od pola stoljeća.

Oduvijek je plijenila vrlo šarmantnim boemskim ozračjem i umjetničkom ozbiljnosti. Njenu posebnost čine radovi umjetnika postavljeni na pročeljima zgrada uzduž glavne ulice koja spaja glavni gradski trg s pitoresknim vrhom starogradske jezgre, odnosno baroknom crkvom Sv.Eufemije. Izložba je jednodnevna, natjecateljskog karaktera i održava se druge nedjelje u kolovozu od 1967. godine do danas.

Povijesni značaj tradicionalne Grisije već četvrtu godinu za redom nadopunjuje mladi podvig naziva - GRISIAyouth. Romantičan, suvremen, dovitljiv, inovativan i estetski neporeciv projekt u organizaciji rovinjskih kreativaca pod produkcijskom kapom udruge za razvoj kreativnih industrija Faro11, okuplja mlade novomedijske autore iz Hrvatske i inozemstva koji svoje radove izlažu u impozantnom ambijentu podno crkve sv. Eufemije. Spoj tehnologije, novomedijske intervencije i prirodnog mediteranskog habitata specifičnost je ovog svojevrsnog umjetničkog natjecanja na koncu kojeg najbolji rad dobiva novčanu nagradu. Projekt nastaje iz težnje nastavka tradicije i sublimiranja iste u suvremeni format koji prati novine umjetničkih izričaja.

- GRISIAyouth niče iz težnje za demokratizacijom vizualnog izraza, naslanjajući se na originalnu manifestaciju iz 60-tih godina. Ista je od samih početaka izuzetno otvorena svim oblicima likovnoga jezika i dostupna svakom izlagaču bez obzira na stupanj obrazovanja. Kako su se likovne prakse od šezdesetih naovamo poprilično promijenile, demokratičnost, koja je bila jedna od glavnih obilježja same manifestacije, postaje upitna, jer se izostankom novih medija, ista negira. Ovim svojevrsnim aneksom originalnoj manifestaciji, vraćamo onovremenu želju vizualnog pluralizma. Osim toga, nama kao kreatorima vizualnoga postava na samoj lokaciji, projekt daje i željenu kreativnu satisfakciju, koja nam nikako nije mrska, pojašnjava Tanja Ranić Rovis iz organizacijskog tima ove izložbene avanture.

GRISIAyouth slavi kulturnu baštinu povijesne Grisije, obnavlja prisjećanje na kreativnu vrevu i umjetničko slobodarstvo gradskih ulica nekog prošlog vremena, zaziva bezbrižnost i ćaskanje s autorima pri zajedničkom slavlju nad tadašnjom nagradom pršuta te sve navedeno promišljeno prevodi u modernu inačicu elegantne novomedijske intervencije u prirodnoj arhitekturi stare jezgre grada pod ljetnim zvjezdanim nebom.

Do sada se na GRISIAyouth-u predstavilo preko 50 mladih umjetnika iz Hrvatske; Europe i Južne Amerike. Redom studenti likovnih akademija, neafirmirani autori, istraživači svih vrsta izraza, performeri, videomakeri, znalci animacije, majstori zvukovlja, kipari, fotografi, plesači, glazbenici i ini doprinijeli su ljubavnom spoju modernih načina kreativne ekspresije i mediteranskog ambijenta stvarajući posebnu atmosferu igre umjetnosti u svoj svojoj sveobuhvatnosti propitivanja predstavljenih umjetničkih pitanja, izazova i fomi. Sveukupno je do sada podijeljeno više od 10 vrijednih nagrada, poslušano i uvaženo misli tuzemnih i inozemnih stručnjaka na polju umjetnosti u ulozi stručnog žirija, potaknuto mnogo suradnji i nadasve prijateljstava.

- Htjela bih reći kako je glavni fokus GRISIAyouth-a promocija mladih neafirmiranih autora kojima se teško probiti jer novomedijska umjetnost nije dovoljno prepoznata. Zato smo mi ovdje kako bismo ih pogurali, umrežili i predstavili. Upravo nas to vodi u nastavaku našeg rada kao organizatora, riječi su Ivane Čehić Rabljenović, predsjednice udruge Faro11.

Ove je godine, zahvaljujući podršci Grada, Turističke zajednice i Maistre, održana četvrta edicija manifestacije na kojoj se predstavilo 11 mladih autora s 12 radova; video uradaka, skulptura i performansa. U stručnom žiriju bili su filozof, kulturni antropolog i novomedijski umjetnik Bojan Mucko te prof. Roberta Weissmann Nagy, proslavljena hrvatska kiparica. Prema njihovoj odluci, prvu nagradu odnijela je Laura Barić s video radom Two Ways of Slicing an Onion dok je druga otišla u ruke Laure Martinović koja se predstavila video-animacijom Lost-Found.

- Grisia je nezaobilazan dio kulturnog imaginarija grada Rovinja. Neporecivo sjećanje svakog tko je u njemu odrastao ili s njime prijateljevao. I ona kao takva mora ostati. Kako bi ostala, mora se neprestano razvijati i promišljeno prilagođavati izazovima vremena. Vjerujemo kako format GRISIAyouth-a tome i doprinosi. Trudit ćemo se svakim sljedećim izdanjem opravdati kolektivnu reminiscenciju otvarajući uvijek prostora za novu, suvremeniju uspomenu nadolazećim naraštajima, zaključuje Nataša Bošnjaković, članica organizacijskog trojca Fara11.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!