23:07 / 20.11.2019.

Autor: HRT

Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč primila visoko talijansko priznanje

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na posebnoj svečanosti u foajeu HNK-a odlikovanje je intendantici središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra svečano uručio veleposlanik Italije u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.
Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč odlikovana je u srijedu odličjem Reda zvijezda Italije, koje Republika Italija dodjeljuje za izvanredan doprinos promicanju prijateljstva i suradnje, za njezino ustrajno zalaganje za razvoj i širenje kazališne kulturne razmjene dviju zemalja.

Na posebnoj svečanosti u foajeu HNK-a odlikovanje je intendantici središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra svečano uručio veleposlanik Italije u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Istaknuo je kako je riječ o visokom građanskom priznanju koje talijanska država dodjeljuje za izvanredan doprinos promicanju prijateljstva i suradnje Talijanima u inozemstvu ili stranim državljanima.

- Danas imam čast uručiti ga visoko cijenjenoj osobi unutar hrvatskog kulturnog krajobraza, Dubravki Vrgoč, za njezin izvanredan doprinos razvoju odnosa Italije i Hrvatske na kulturnoj razini, kao još jedno svjedočanstvo važnosti uloge kulture, kulturne suradnje te uloge kulturne diplomacije u međunarodnim odnosima, rekao je Cianfarani.

Kultura zbližava ljude, krči put boljem razumijevanju među zemljama i ljudima različitih povijesnih i geografskih okolnosti, koji govore različitim jezicima i imaju različite tradicije, istaknuo je nadalje. U tom smislu, zahvaljujući velikom broju kulturnih projekata i razmjena, suradnja Italije i Hrvatske značajno nadmašuje sferu političkih bilateralnih odnosa, za što je ponajviše svojim osobnim zalaganjem zaslužna upravo Dubravka Vrgoč, rekao je.

- Ugledna i utjecajna žena u hrvatskoj kulturi, aktualna intendantica HNK-a Zagreb cijeli je svoj život posvetila kazalištu i širenju scenske umjetnosti, pri čemu svoju pažnju nije ograničila samo na hrvatsko kazalište, već je veliku pozornost posvetila stranim umjetnostima, usredotočujući se s posebnom kompetencijom i entuzijazmom na talijansku kulturu te se tijekom godina pokazala i važnom referentnom točkom Veleposlanstva i Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, donoseći najbolje od naše opere, drame i baleta u Hrvatsku, istaknuo je Cianfarani.

Primivši odlikovanje, Vrgoč je zahvalila veleposlaniku i Republici Italiji, rekavši kako je iznimno počašćena što je svojim radom zaslužila odličje koje promiče prijateljske veze i suradnju između Hrvatske i Italije.

- Baveći se teatrom već nekoliko desetljeća i to na različite načine, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da vrijednost neke kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u drugima. Bez toga ogledala, bez te usporedbe, nema ni prave slike", ustvrdila je Vrgoč. Teatar je, stoga, kako je rekla, oduvijek promišljala "u nekom širem prostoru, u prostoru zajedništva.

Sva do sad realizirana kazališna gostovanja, koprodukcije i razmjene između Hrvatske i Italije svjedoče o zajedničkim kulturnim susretima i dodirima, nastojanjima da dvije susjedne zemlje, "koje dijele sjene iste prošlosti i osjećaj zajedničke sadašnjosti", u budućnosti budu još bliže, napomenula je nadalje.

- Prije manje od 30 godina, na samome rubu Europe, u traumatičnim ratnim okolnostima, kazalištem smo se također borili za očuvanje našeg kulturnog identiteta. Danas je hrvatsko kazalište integralni dio europskoga teatra, prelazi granice i pridonosi unaprjeđenju europskog kulturnog prostora i boljem razumijevanju", istaknula je intendantica HNK-a u Zagrebu.

- Naša je želja zajednički krojiti budućnost kazališta. Ono što nas danas povezuje s obje strane Jadrana je 'odredište Europa'; ne kao geografsko nego kao sudbinsko pitanje za one koji dolaze u nju i one koji u njoj žive i koji u njoj ostaju. 'Odredište Europa', kao prilika da kazalište odreagira na stvarnost i postavi neka važna pitanja, ulazeći u izravan dijalog s njom, te kao početak uspostavljanja novog interkulturalnog dijaloga između europskih teatara, dodala je.

- Nadam se da sam svojim djelovanjem u hrvatskom teatru i uzajamnim zbližavanima talijanskih i hrvatskih kazališnih umjetnika u proteklih nekoliko desetljeća barem malo pridonijela toj ustrajnoj gradnji kulturne Europe", zaključila je Vrgoč.
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!