10:47 / 15.11.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

Interliber: od knjiga za 3 kune do kapitalnih djela

-

-

Foto: - / -

Tisuće posjetitelja slijevale su se i treći dan Interlibera na Zagrebački velesajam. Što čitati, kupiti, prelistati među tisućama naslova na nakladničkim štandovima i policama? Donosimo djelić atmosfere u toj, nevjerojatnoj, ponudi žanrova i autora.
Tisuće posjetitelja slijevale su se i treći dan Interlibera na Zagrebački velesajam. Što čitati, kupiti, prelistati među tisućama naslova na nakladničkim štandovima i policama? Ekipa Vijesti iz kulture donosi djelić atmosfere u toj, nevjerojatnoj, ponudi različitih žanrova i autora:

Od knjiga za 3 kune do kapitalnih djela hrvatske književnosti, od stripova i dječjih slikovnica do svjetskih 'bestsellera', domaćih noviteta i nobelovaca – sve to nudi Interliber.

-Jako smo sretni jer smo, uz jednog finskog izdavača, jedini na svijetu koji smo objavili oba nobelovca ove godine. Objavili smo novo izdanje 'Knjige Jakubove' Olge Tokarczuk, nova izdanja dvije Handkeove knjige, kaže Seid Serdarević iz Frakture.

'Portreti gradova' Londona, Venecije, Münchena i Snakt Peterburga opisani iz pera jednog od naših najvećih intelektualaca, akademika Viktora Žmegača – knjiga je koja se mora imati.

- Profesor Žmegač ne samo da je izvrstan poznavatelj književnosti, glazbe i povijesti umjetnosti, nego je i sjajan znalac popularne kulture, arhitekture, tehnike, što sve dolazi do izražaja u ovoj novoj knjizi, ističe glavni urednik nakladništva Matice hrvatske Luka Šeput.

Svake nas godine na Interliberu novim nas naslovom iznenadi i akademik Ivan Aralica: 'Grmovi divljih ruža' jedna je od četiri knjige koje su rađene na osnovu priča jedne seljanke, žene iz Primoštena. To su njeni, rekao bih, kraći radovi, napominje Aralica.

Svi oni koji vole i prate emisiju Peti dan na HTV3 sigurno će posegnuti za knjigom 'Kratki espresso' Nine Raspudića u kojoj su izabrane novinske kolumne: Ja utvaram sebi, odnosno želio bih da svaku taj tekst bude poput kratkog espressa. Da bismo dobili tu 'kavu' treba samljeti puno sirovine kroz, recimo, iskustvo i znanje, i onda pod jakim mentalnim pritiskom ispustiti bistre misli, slikovito objašnjava Rapudić.

Da je literatura samopomoći sve popularniji žanr, ne može se ne primijetiti, a Interliber je zasigurno mjesto gdje će poklonici u obilju takve ponude teško odoljeti.

- Svi vidimo kad smo sretni, ali odrediti što je sreća za nas, to je način na koji se mogu napraviti knjige, kaže bivša bugarska veleposlanica u RH, autorica knjige '365 danas promijeni sebe i ostvari svoje ciljeve' Tanya Dimitrova.

Interliber nije zaobišao ni potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro koji je čitateljima ponudio studiju o glazbi i autorskom pravu: Ja sam smatrao da taj teorijski dio, koji pojašnjava nematerijalno vlasništvo, u kombinaciji s malo istraživanja, može dati dobru sliku o tome što je uistinu autorsko pravo i nematerijalno vlasništvo i što bi ljudi koji su vlasnici trebali imati kao svoje pravo, obrazlaže Škoro.

Sve je to samo djelić onoga što Interliber nudi stoga, ako još niste došli na Zagrebački velesajam po svoj omiljeni naslov, savjetujemo strpljenje zbog gužve i dobru pripremu jer izbor je golem, a cijene znatno niže od onih u knjižarama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!