Iščekivani projekt HAZU-a - edicija Krležinih djela

31.03.2023.

10:44

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Nakladništvo HAZU-a

Nakladništvo HAZU-a

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jedna od najvitalnijih aktivnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jest nakladnička djelatnost. U tri godine, od 2020. do '22., objavljeno je 270 publikacija, od toga 70 knjiga, 50 zbornika i čak 95 časopisa.

Uskoro izlazi i peti završni svezak vrijedne edicije Hrvatska i Europa koju HAZU objavljuje u suradnji sa Školskom knjigom, no jedan od zasigurno najiščekivanijih projekata jest edicija Krležinih djela, koji će voditi akademik Krešimir Nemec.

- Time obilježavamo 130 godišnjicu rođenja Miroslava Krleže. Ove godine izlazi prvo kolo sa sedam knjiga. Ukupno će biti objavljeno 28 svezaka do kraja 2026. godine, istaknuo je akademik Dario Vretenar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ove će godine do Interlibera u studenom izaći prvo kolo - to su pet knjiga romana "Zastave", knjiga eseja "Deset krvavih godina" i "Blade Petrice Kerempuha". Napomenuo je da će drugo kolo sadržavati osam knjiga, treće sedam, a četvrto šest.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt istaknuo je kako je nakon tri godine, odnosno nakon potresa i pandemije covida osam zgrada HAZU u obnovi, napomenuvši da tri godine nisu uspjeli javnosti prikazati svoju nakladničku djelatnost.

Iz HAZU-a podsjećaju da je od osnutka 29. travnja 1861. do kraja 2022. Akademija objavila 6810 svezaka raznih publikacija. U razdoblju od 2020. do 2022. objavljeno je 270 publikacija, od toga 70 knjiga, 50 zbornika i 95 časopisa koje izdaje Akademija.

U 2020. godini objavili smo sto naslova različitih publikacija, od toga je 77 izdanja HAZU objavio kao izvršni izdavač, a 23 kao suizdavač, rekao je akademik Vretenar dodavši kako su u 2021. objavljena 84 sveska publikacija, a HAZU je bio izvršni nakladnik u 67 publikacija, dok ih je 17 objavljeno u suizdavaštvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!