VIDEO: Atatürk - novi kulturni centar u Istanbulu

30.10.2021.

21:29

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvaranje Kulturnog centra “Ataturk“

Otvaranje Kulturnog centra “Ataturk“

Foto: Dnevnik / HRT

Brojni novinari i gosti iz cijeloga svijeta ovoga su vikenda stigli u Istanbul, gdje se različitim svečanostima otvara novi kulturni centar Ataturk. Sve je počelo sinoć, premijerom Opere "Sinan" skladanom isključivo za tu prigodu, na zahtjev turskog predsjednika Erdogana. U Istanbulu je i ekipa HRT-a. 

Gužve, iznimne sigurnosne mjere te veliko zanimanje svjetskih medija - u Istanbulu je više od pedeset novinarskih ekipa iz cijeloga svijeta, obilježili su svečano otvorenje.

U operi "Sinan", koja govori o osmanskom arhitektu Mimaru Sinanu, uživala je i publika na trgu ispred kulturnog centra.

- AKM je uistinu impresivno zdanje moderne arhitekture, u pet zgrada koje sadrže knjižnicu na dva kata, izložbene prostore, kazalište i nevjerojatnu operu. Glavni ukras foajea je sfera sazdana od petnaest tisuća keramičkih pločica, javila je dojmove sa svečanosti novinarka HRT-a Mirna Farkaš Salamon.

- Unatoč pandemiji Kulturni centar Atatürk izgradili smo u roku od dvije i pol godine. Vodili smo brigu o okolišu, upotrijebljeni su samo prirodni materijali. Mnogo je prostora, posebno za mlade umjetnike za koje će centar biti otvoren 24 sata dnevno, izjavio je ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy.

- Vrlo često imamo naše folklorne ansamble u Turskoj jer Turci jako vole našu tradicionalnu glazbu, a očekujemo uskoro i Lado ovdje. Možda će upravo i Lado sudjelovati na nekom od sljedećih folklornih festivala koji će biti održan upravo u ovom centru, istaknula je generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec.

Grad na granici Europe i Azije već je dvije tisuće godina mjesto susreta različitih kultura, od ovoga vikenda i u novom kulturnom centru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!