11:32 / 27.10.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Senka Mošnja/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Istarski umjetnici izlažu na plakatima uz ceste

-

-

Foto: - / -

'Jesen u Istri' zanimljiv je projekt istarskih umjetnika koji su iz galerija izašli na cestu. Javna okupljanja krajnje su, naime, nepoželjna, ali izložbe je moguće gledati i kroz prozor automobila.
'Jesen u Istri' zanimljiv je projekt istarskih umjetnika koji su iz galerija izašli na cestu. Javna okupljanja krajnje su, naime, nepoželjna, ali izložbe je moguće gledati i kroz prozor automobila.

Tom su se idejom organizatori vodili kada su prihvatili ideju Dragane Sapanjoš koja je odabrala 12 umjetnika čiji će se radovi moći gledati uz prometnice.

- Ono što je možda dobro istaknuti je da uvijek neki posebni ljudi dovode do dobrih ideja, tako da je to jedan novi vid promocije umjetnika, i u konačnici bi bilo super da na međunarodni dan umjetnika cijela Hrvatska osvane s 'bilbordima', ističe koordinatorica projekta Kristina Nefat.

Na cesti Vodnjan - Pula fotografija je najčešće izvođenog performansa grupe Šikuti Machine, s kojim su obišli i Zagreb, i Beč. Ponekad jedu svinjetinu, drugi put janjetinu, ili špagete s jastogom.

- Danas je već klasično izlaganje preko interneta, ali ovo je isto vid takvog izlaganja da se u biti umjetnost dovede ljudima, smatra Andi Bančić iz grupe Šikuti Machine.

Ovogodišnja 'Jesen u Istri' odvija se pod sloganom 'Podrži lokalnog umjetnika' -lokalni su umjetnici na lokalnim i županijskim cestama, ali valjda neće dugo ostati izvan galerija.

- U svemu tome je jako dobro što se umjetnik može baviti dosta sam sa sobom, može ići u neku introspekciju, a s druge strane opet ta nemogućnost prikazivanja, mislim da dugoročno ne nosi dobre rezultate, komentira umjetnik Matija Debeljuh.

Izložba ostaje otvorena, i na otvorenom, do 1. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!