Iva Hraste Sočo nova intendantica zagrebačkog HNK

17.11.2021.

15:46

Autor: Hina/A.P.C.

Iva Hraste Sočo

Iva Hraste Sočo

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Opernu umjetnicu Ivu Hraste Sočo Vlada je  na zatvorenom dijelu sjednice imenovala za intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Kako se napominje u priopćenju Ministarstva kulture i medija, intendanta HNK u Zagrebu prema Zakonu o kazalištima, imenuje i razrješava Vlada RH na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba, radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.


- S obzirom na to da se gradonačelnik Grada Zagreba nije očitovao o prijedlogu ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek da se za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje dr. sc. Iva Hraste-Sočo, ministrica je, sukladno Zakonu, predložila Vladi Republike Hrvatske imenovanje dr. sc. Ive Hraste-Sočo za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je danas i prihvaćeno, priopćilo je Ministarstvo.


Natječaj za imenovanje intendanta HNK u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. te su zaprimljene prijave troje kandidata: Ive Hraste-Sočo, Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022.-2026., koje su dostavile Dubravka Vrgoč i Iva Hraste-Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje, dodaje se u priopćenju.

Zbog isteka mandata Dubravka Vrgoč razriješit će se dužnosti s datumom 31. kolovoza 2022. godine, a Iva Hraste-Sočo imenovati intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s početkom rada 1.rujna 2022. godine.

Dr.sc. Iva Hraste Sočo diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. godine na Filozofskom fakultetu obranila je doktorsku disertaciju na temu "Hrvatska - nacija kulture". Godine 1989. primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere, čija je članica bila do 2002. godine.


Trenutačno je docentica na Akademiji dramskih umjetnosti te se bavi produkcijskim, znanstvenim i pedagoškim radom, a predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osim umjetničkog, ima i bogato međunarodno i diplomatsko iskustvo stečeno radom u Ministarstvu vanjskih poslova te Ministarstvu kulture kao posebna savjetnica ministrice.

Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK.

Obuljen Koržinek: HNK-u Zagreb potreban je novi početak

Novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana je u ponedjeljak Iva Hraste Sočo u, po riječima ministrice Obuljen Koržinek, uskoj utrci u kojoj je prevagnula potreba za zaokretom u upravljanju i svježim početkom.

- Naša je odluka u prvome redu vođena jednom potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju, i da ponovo kazališne teme budu u fokusu javnosti a ne one koje su se zadnjih godina nametale, rekla je Obuljen Koržinek novinarima u ministarstvu.

Hraste Sočo odabrana je natječajem na koji se javilo troje kandidata, od čega su dva programa, Ive Hraste Sočo i Dubravke Vrgoč, kako je rekla, u cijelosti zadovoljila i opsegom i sadržajem, ponudivši sveobuhvatan program s vrlo dobrim prijedlogom kako naslova, tako i međunarodne suradnje te razvoja publike. No, nakon krize upravljanja koja je pogađala HNK Zagreb tijekom proteklih godinu dana, vođena potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem, ministrica je odlučila na mjesto intendanta u idućem razdoblju predložiti Hraste Sočo "kao osobu koja ima iskustva i u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća".

- Ja se nadam da će joj to iskustvo pomoći da u tom mandatu donese neke potrebne promjene u upravljanju, kazala je Obuljen Koržinek.

Svoj je prijedlog najprije uputila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Kako se on nije u zakonom propisanom roku očitovao, stekli su se uvjeti da ministarstvo predloži Vladi svoju kandidatkinju.

Na pitanje novinara što je prevagnulo u odluci, s obzirom da su oba programa i Vrgoč i Hraste Sočo podjednako valorizirana, ministrica je ponovila kako su oba rađena s puno promišljanja o repertoarnoj politici nacionalnog kazališta, a da je ključna u odlučivanju bila očita potreba za promjenom u upravljanju.

- Kao što smo napisali u našem mišljenju i prijedlogu Vladi, zaista smatram da oba programa svojim i opsegom i pristupom i pogledom na budući razvoj kazališta u potpunosti zadovoljavaju ono što se očekuje od intendanta. Iz programa je bilo jasno da će se nastaviti s dobrom praksom i postavljanja hrvatskih autora i međunarodne suradnje i poticanja koprodukcija, dakle svega onoga da bi se HNK u Zagrebu zadržalo na mjestu na kojem jest, te i dalje razvijalo i unaprijedilo na dobrobit i umjetnika i publike, rekla je Obuljen Koržinek. Međutim, ostaje činjenica da je narušeno povjerenje, da postoje određeni problemi u upravljanju. U prvom redu, vodila nas je potreba da donesemo jedan novi pristup upravljanju, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!