18:25 / 28.10.2019.

Autor: T.Dž.Š./S.M./V.M./Hina/HRT

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković za kratku priču

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Laureatima druge i treće nagrade svečano proglašeni Zoran Malkoč i Luko Paljetak.
Književnica Ivana Šojat dobitnica je prve Nagrade Ranko Marinković za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista, dok su laureatima druge i treće nagrade svečano proglašeni Zoran Malkoč i Luko Paljetak.

Na svečanoj dodjeli u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) dobitnicima je na nagradama čestitala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako je riječ o hvalevrijednoj tradiciji koja je postala zaštitnim znakom Večernjeg lista i ujedno važna platforma suvremene hrvatske književnosti.

- U ovom vremenu opće trivijalizacije, u vremenu kada je, nažalost, u medijima sve manje prostora koji je osiguran za kulturu, činjenica da Večernji list od 1964. godine tjedno ostavlja prostor za nešto tako vrijedno kao što je izvorni autorski rad u formi kratke priče, nešto je čemu svi moramo dati veliko poštovanje, rekla je ministrica. Zahvalila je upravi i glavnom uredniku Večernjeg lista što ustraju u čuvanju "tog jedinstvenog prostora za kulturu i autorski izričaj".

Selektor natječaja Tomislav Sabljak naglasio je kako su kratke priče objavljivane tijekom desetljeća kroz taj novinski natječaj uvrštene u različite antologije, te su mnoge od njih postale antologijske i danas nezamjenjivi tekstovi. Ove godine, žiri je posebno primijetio velik odaziv mladih pisaca na natječaj, uz opasku kako ne ulažu dovoljno napora u usavršavanje zanata, istaknuo je Sabljak.

- Čitajući priče iz ranijih, a i ovoga natječaja, pokazalo se, nažalost, da smo dobivali najbolje priče od iskusnih pripovjedača, a od mladih autora dosta površne priče, kazao je. Prosudbenom se povjerenstvu često predbacuje da nagrade dodjeljuje "uvijek istima", napomenuo je Sabljak.

- No, mi nagrade dajemo najboljoj priči, bez obzira kako se autor zvao, a tako je i ove godine, poručio je.

Ivani Šojat pripala je glavna Nagrada Ranko Marinković za kratku priču "Ponori" u kojoj, po mišljenju prosudbenog povjerenstva, "ulazeći u tkivo života, još jednom pokazuje svoje savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja". To je slučaj i s njezinom pričom "Ponori", "koja otkriva bolna mjesta našeg života", ističe se u obrazloženju pročitanom na dodjeli. Ivana Šojat ispričala se zbog nemogućnosti da osobno nazoči svečanosti te zahvalila na nagradi.

Zoranu Malkoču pripala je druga nagrada 53. natječaja Večernjeg lista za kratku priču "Plesač na krovu", koja je opisana kao "jedna u groznici pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma". "Iako je rat opća tema, tema ove priče je poput magneta koji privlači čitatelja elementima fantastičnog", ocijenilo je prosudbeno povjerenstvo. Malkoč je zahvalio na nagradi, izrazivši zadovoljstvo što je prosudbeno povjerenstvo po treći puta prepoznalo njegov rad 2009. godine dobio je prvu nagradu na Večernjakovom natječaju a 2012. treću. Kazao je kako za ovu priču nije očekivao da će dobiti nagradu, jer radio ju je "više kao nekakvu stilsku vježbu, 'hommage' jednom mojem dragom piscu".

Treća nagrada Ranko Marinković pripala je književniku Luki Paljetku za priču "Posebna sposobnost", u kojoj, "poetikom koja pripada Harmsovoj poetici apsurda, razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive".

U ovogodišnjem, 53. ciklusu natječaja, u Večernji list pristigle su 793 priče, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu akademik Krešimir Nemec kao predsjednik, te kao članovi, izbornik natječaja Tomislav Sabljak, nakladnik Seid Serdarević, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović i Denis Derk, Večernjakov novinar i književni kritičar, razmotrilo je 47 priča objavljenih u subotnjim izdanjima Večernjeg lista u razdoblju od 26. svibnja 2018. do 13. travnja 2019. godine.

Večernji list počeo je objavljivati kratke priče 1964. godine, a natječaj za kratku priču pokrenuo je 1966. godine, kada su dodijeljene i prve nagrade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!