12:36 / 19.02.2020.

Autor: V.M./HRT

[IZ ARHIVA HRT-a] Boško Petrović: Sviram jer moram svirati

-

-

Foto: - / -

Na jučerašnji dan, 18. veljače, godine 1935. rođen je jedan od naših najvećih jazz umjetnika Boško Petrović. Tim povodom iz našega smo arhiva izvukli prilog o Petroviću iz 1982. godine, iz emisije 'Kronika zagrebačkog jazz festivala'.
Na jučerašnji dan, 18. veljače, godine 1935. rođen je jedan od naših najvećih jazz umjetnika Boško Petrović. Tim povodom iz našega smo arhiva izvukli prilog o Petroviću iz 1982. godine, iz emisije 'Kronika zagrebačkog jazz festivala'.

Opisujući bogatu zagrebačku jazz scenu s početka 1980-ih godina Boško Petrović prisjetio se i situacije 30-ak godina ranije: Kad sam došao u Zagreb bilo je puno više muzičara koji su svirali jazz, ali nije bilo klubova. Tada su postojali samo plesnjaci na koje smo mi muzičari pokušavali prokrijumčariti pokoju improviziranu jazz dionicu, prisjetio se Petrović u intervjuu iz 1982. godine.

- Sviram jer moram svirati. Ne znam drugi način na koji bih izrazio svoje osjećaje, poručio je na kraju svoje, kako ju je nazvao, male ispovijesti o životu u jazzu Boško Petrović.

Boško Petrović rođen je, podsjetimo, u Bjelovaru, a umro je u Zagrebu 2011. godine. S pet godina počinje učiti violinu, s petnaest osniva svoj prvi combo, zatim prelazi na harmoniku i 1954. prvi put snima za Radio Zagreb. Još jednom mijenja instrument i počinje svirati vibrafon, a 1959. osniva danas legendarni Zagreb Jazz Quartet. Tijekom 8-godišnjeg djelovanja ZJQ je održao mnogobrojne koncerte kod kuće i u inozemstvu, a potom prerasta u Zagrebački jazz kvintet.

Prijateljstvo s vođom glasovitog Modern Jazz Quarteta, Johnom Lewisom, presudno je utjecalo na Petrovićevo uvjerenje da se univerzalna obilježja jazz glazbe mogu prilagoditi etno obrascima podneblja u kojem nastaju, suradnja s Ružom Pospiš Baldani te s istarskim etno glazbenicima.

1970. osniva BP Convention, čiji su članovi vodeći glazbenici tadašnje zagrebačke rock scene, a poslije i instrumentalisti raznih generacija,a  potom je bio aktivan u Boško Petrović Triju i BP Club All Stars ansamblu. Pamtit ćemo ga i po kultnom zagrebačkom BP Clubu koji je pokrenuo 1988. godine, te nakladničkoj kući Jazzette.

Pogledajte ulomak iz 'Kronike zagrebačkog jazz festivala' snimljene 1982. godine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!