15:23 / 10.04.2019.

Autor: HRT

Iz arhiva HRT-a - "Zlatna žetva", kineska izložba 2002. u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

U HTV-ovoj arhivi pronašli smo prilog iz emisije „Transfer“, koji se emitirao u listopadu 2002. godine, o velikoj izložbi suvremene kineske umjetnosti u Zagrebu pod nazivom "Zlatna žetva".
Nakon četiri velike izložbe tradicionalne kineske umjetnosti  koje su u posljednjih dvadesetak godina održane u Zagrebu,  2002. godine na Zagrebačkom velesajmu otvorena je prva velika izložba suvremene kineske umjetnosti izvan Kine nazvana „Zlatna žetva“.

Otvorena je u dva dijela, 16. rujna u 19. paviljonu i 30. rujna, na Dan Republike Kine, u Kineskom paviljonu.

Izložba "Zlatna žetva", čiji simbolični naziv potječe od egzotičnog kineskog jela, predstavljala je genezu kineske suvremene umjetnosti, a sačinjavali su je radovi 40 reprezentativnih umjetnika. Organizatori projekta bili su Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba i Agencija za promicanje izložbenih djelatnosti Narodne Republike Kine. Začetnik i voditelj projekta Ante Sorić rekao je  da su izabrani umjetnici većinom s područja Šangaja i Pekinga.

Kako su se izložbom htjele naglasiti određene teme, podijeljena je u četiri cjeline:  svijet i metafora, povijest i sjećanje, stvarnost i predstavljanje te  mediji i komunikacija.

Inicijativa je stigla od poglavarstva i Ureda za kulturu grada Zagreba, a kustosi projekta su Mladen Lučić i Fan Di'An, dekan Centralne kineske umjetničke akademije u Pekingu.

Pogledajte reportažu iz emisije Transfer:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!