11:13 / 09.01.2020.

Autor: HRT

[Iz arhive HRT-a] Bowie: "The man who sold the world" izvodim samo zato što ju je obradila Nirvana

-

-

Foto: - / -

Bowie je u dva navrata dao intervju našem Anti Batinoviću - u Frankfurtu 1996. i godinu dana kasnije u Beču.
Na današnji dan 2016. godine, nakon bitke s rakom, a dva dana nakon svog 69. rođendana, umro je David Bowie.

David Bowie
, rođen kao David Robert Jones (London, 8. siječnja 1947. - 10. siječnja 2016.), bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer i glazbeni tehničar.

Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine.

Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik. Bowie je u dva navrata dao intervju našem Anti Batinoviću - u Frankfurtu u siječnju 1996. i godinu dana kasnije u Beču.


"The man who sold the world" izvodim samo zato što ju je obradila Nirvana

U Frankfurtu su razgovarali u siječnju 1996., Bowie je govorio o koncertu u Zagrebu na kojem je bilo 50.000 ljudi. Rekao je da je to bio jedan od posljednjih koncerata na kojima je izvodio velike hitove, a sada radi na drugačiji način i uglavnom izvodi pjesme s novog albuma "Outside".

- Ako se na pozornici predstavljam, želim to učiniti na način na koji u tom trenutku radim. Žrtvovanje tih pjesama bilo je i svrsishodno. To me prisililo da skladam na neobičan i zanimljiv način. To je poput spretne prijevare samoga sebe, rekao je Bowie.Govorio je o glazbenim kritičarima za koje je rekao da su katkad skloni, a katkad nisu.

- Ponekad ste na vrhu, a onda ste ponovno na dnu. Kada radite, ne možete biti svjesni kako će vaš rad utjecati na povijest glazbe, rekao je.

Osvrnuo se na Nirvaninu obradu njegove pjesme "The man who sold the world", rekao je da su se u Nirvaninoj obradi riječi promijenile i da je to postala pjesma o osobi koja je u tom trenutku bila u kriznoj situaciji i samo značenje pjesme se promijenilo.

- Ja je izvodim samo zato što ju je obradila Nirvana. Inače je ne bih uvrstio na ovim nastupima, jer bi to bila samo još jedna manje-više nepoznata pjesma, rekao je.Govorio je o Berlinu, gdje je snimio neke od svojih albuma, a za grad kaže da je 70-ih bio grad izopćenika.
"Ne bih rekao da imam samo jedan stil. Ideja jednog stila me ne zanima."

Batinović i Bowie u Beču su razgovarali u lipnju 1997. uoči njegova nastupa u Zagrebu. Bowie je najavio da publika može očekivati zvučne i vizualne inovacije budući da imaju novi kompjutorski sustav kojim su se tada jedino oni služili jer su ga dobili na probu prije no što krene u prodaju.

- To je nešto poput modernizacije psihodelične scene u stilu 90-ih, rekao je.Na pitanje što publika može očekivati, Bowie je rekao da ne izvode mnogo hitova i da će izvesti možda dvije starije pjesme.

Batinović ga je pitao voli li slušati svoje najveće hitove, Bowie je rekao da pjesme koje najviše voli nisu one koje se sviđaju većini.Bowie je govorio o posljednjoj turneji za koju je rekao da je "energičnija jer izvode pjesme s novog albuma", koji je "tvrd i agresivan", te je zato ta turneja agresivnija od proteklih. Rekao je da je zadovoljan nastupima uživo i nastupaju svugdje - i na malim i na velikim pozornicama.

Govorio je i o adolescenciji - rekao je kako je bilo vrlo uzbudljivo živjeti u blizini Londona jer je mnogo vremena provodio po raznim klubovima. Sa 17, 18 godina se počeo zanimati za umjetnost i za izražavanje na pozornici - pratio je mjuzikle, kazališne predstave.

- Učio sam. Gotovo sam se zakapao u sve moguće vrste umjetnosti. To je postalo temeljem onoga što sam kasnije radio u rocku. Vrlo je eklektično. Crpi iz svih izvora, rekao je.Što se tiče njegovih umjetničkih stilova, Bowie je rekao da ga ideja jednog stila ne zanima i da to nije za njega. Rekao je i da mu je nevjerojatno da je išta zaradio s obzirom na njegovu raznolikost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!