13:10 / 04.09.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Iza kulisa Pulskog filmskog festivala

-

-

Foto: - / -

Predsjednica žirija ovogodišnjeg festivala bila je Lina Kezić. Kao bivšoj novinarki koja je godinama pratila i izvještavala s tog festiva, neobično joj je biti s druge strane.
67. Pulski filmski festival završava večeras dodjelom Zlatnih arena i premijerom filma "Berge Istra".

Nakon odgode u srpnju, 67. Pulski filmski festival ipak se dogodio od 28. kolovoza do 4. rujna. Predsjednica žirija ovogodišnjeg festivala bila je urednica i novinarka Lina Kezić. Kao bivšoj novinarki koja je godinama pratila i izvještavala s tog festiva, neobično joj je biti s druge strane.

- Snalazim se kao i ostali članovi žirija. Veliki je to posao i odgovoran. Puno je filmova, iako je manje nego prije korone. Ima dosta manjinskih koprodukcija, stalno moramo biti u kinu, nakon svakog filma prodiskutiramo - otkriva.

Drago joj je što se festival ipak održao i smatra da je novonastalom situacijom izazvanom koronavirusom ugrožena cijela kultura, a posebno filmaši i da je za njih ovaj festival poticaj.

Prošlogodišnja dobitnica Zlatne arene redateljica Dana Budisavljević također je članica žirija:

-Kada je došla vijest da se festival u srpnju odgađa, bila sam doista ljuta, čak sam i davala izjave na tu temu. Činilo mi se da je to prekaotično, predrastično s obzirom na situaciju koju smo tada imali, pogotovo što su se paralelno otvarali neki festivali i mislila sam da je to nepravedno prema Pulskom filmskog festivala. Ako ima jedno mjesto na svijetu gdje se mogu prikazivati filmovi s najvećom sigurnosnom distancom to je pulska arena. To je zaista prekrasan doživljaj i poruka filmašima koji su već pogođeni, kao da mogu još čekati. Jedva smo dočekali da festival zaista ide i mislim da je to beskrajno važno - kazala je.

67. Pulski filmski festival traje još danas, večeras je dodjela nagrada, a nakon toga premijera filma "Berge Istra".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!