10:43 / 12.05.2020.

Autor: I.B./DJH

Izaberite: Bjeguni ili Fafarikul

-

-

Foto: - / -

Kolega Gordan Nuhanović izdvojio je dvije književne preporuke za danas.
Kolega Gordan Nuhanović izdvojio je dvije književne preporuke za danas.

Knjiga "Bjeguni" poljske nobelovke Olge Tokatczuk bazirana je na autoričinim brojnim putovanjima (bjegovima) tijekom kojih je radila bilješke, bilo da zatekla u u vlaku, autobusu i avionu. Pa ipak, Bjeguni nisu putopisna knjiga, nego niz zapisa, impresija, crtica i kratkih priča u kojima je iskustvo s putovanja tek polazište za meditaciju ili neki dublji uvid u smisao života. Nakon velikog uspjeha u Hrvatskoj sa prethodnim romanom Knjige Jakubove, Bjeguni ne dolaze tek kao desert, nego kao knjiga kojom autorica dokazuje svoje književno majstorstvo u različitim prosedeima i žanrovima.

Knjiga "Fafarikul" domaće spisateljice Đurđice Čilić također je zbir kraćih zapisa i priča koje su se godinama "kiselile" na mreži da bi najzad, posve zasluženo, utočište pronašle u knjizi zvučnog naslova "Fafarikul". Tekstovi Đurđice Čilić obiluju obiteljskim likovima, autobiografijom, sjećanjima na djetinjstvo u Bosni, profesionalnim putovanjima u Poljsku, ali i sasvim otvorenim promišljanjima o društvenim pitanjima koja su važna za oblikovanje svjetonazora. Jedna od temeljnih misli ove knjige nalazi se na koricama, a glasi ovako: "Između ovih je kartica onoliko života koliko je u životu literature". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!