14:44 / 12.10.2020.

Autor: Hina

Izašao novi roman Ivane Bordrožić "Sinovi, kćeri"

Arhivska fotografija (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o psihološki iznijansiranoj priči o obitelji i ljubavi, u knjizi o drugosti, o tome što nam i kako nameće tijelo, posvećenoj neslobodi i cijeni koju plaća onaj koji se odluči za slobodu.
Nagrađivana književnica Ivana Bodrožić napisala je novi roman, "Sinovi, kćeri", psihološki iznijansiranu priču o obitelji i ljubavi, u knjizi o drugosti, o tome što nam i kako nameće tijelo, posvećenoj neslobodi i cijeni koju plaća onaj koji se odluči za slobodu.

➡️ Razmišljate li o pisanju? Možda je vrijeme da pokušate! 

Novi naslov Ivane Bodrožić "Sinovi, kćeri" objavljuje nakladnik Corto Literary u imprintu Hermes, a riječ je o priči o zaključanosti - društvenoj, obiteljskoj i intimnoj, ispričanoj kroz tri perspektive.

Kći koja nakon nesreće ostaje nepokretna, bez mogućnosti govora, prikovana za bolnički krevet, može samo pomicati zjenice. Fizički sputana i svjesna sebe osuđena je na prisjećanje. Sin, zarobljen u tijelu koje ne osjeća svojim, u dodijeljenoj ulozi koja mu je od prve svijesti o sebi strana, prisiljen je izdržati nerazumijevanje i najgora iživljavanja okoline kako bi mogao biti ono što jest.

Majka nosi teret generacija, izobličena nasilnim patrijarhatom, odrasta uz zabrane i opomene, s lekcijom kako nikada nije dovoljno dobra u svijetu u kojem nema prostora za njezine želje i htijenja.

Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću koja se najbolje uočava u odnosu između majke i kćeri, roman "Sinovi, kćeri" donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu. Roman je to koji ukazuje na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti te posredstvom empatije kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretane obiteljske odnose i zabranjene ljubavi.

Ivana Bodrožić spisateljica je i pjesnikinja rođena u Vukovaru 1982. godine. Za debitantsku zbirku poezije "Prvi korak u tamu" (2005.) nagrađena je Goranom za mlade pjesnike Goranova proljeća i nagradom Kvirin Matice hrvatske, za najboljeg pjesnika/pjesnikinju do trideset pet godina. Njezin roman "Hotel Zagorje" (2010.), kritički hvaljen i čitan, ovjenčan je brojnim nagradama: Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero, Kiklop (najbolje prozno djelo u 2010. godini), Prix Ulysse (za najbolji debitantski roman s područja Mediterana), te je postao jedan od nezaobilaznih naslova i uspješnica novije hrvatske književnosti.

Knjiga je objavljena na jedanaest svjetskih jezika, a prema njezinim je motivima nastala istoimena predstava autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli.

Drugu zbirku pjesama "Prijelaz za divlje životinje" objavila je 2012. godine, a 2014. izlazi joj zbirka kratkih priča "100% pamuk", za koju je dobila nagradu Edo Budiša za najbolju zbirku priča. Roman "Rupa" (2016.) proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja (Nagrada Balkan Noir za 2017.), a njegovo se američko izdanje očekuje u jesen 2021. godine.

Zapažena zbirka pjesama "In a sentimental mood" izlazi 2017. godine, a prvi naslov za djecu, slikovnica "Klara Čudastvara" 2019. godine. Djela su joj prevedena na engleski, njemački, francuski, češki, danski, mađarski, makedonski, slovenski, španjolski, talijanski jezik. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!