12:11 / 12.12.2018.

Autor: V.M./Hina

Izglasano povećanje EU-ova financiranja kulture

-

-

Foto: - / -

Europski parlament usvojio je jučer s velikom većinom glasova izvješće o novoj europskoj agendi za kulturu kako bi kulturne aktivnosti u okviru programa Kreativna Europa činile barem jedan posto budućeg višegodišnjeg financijskog plana.
Europski parlament usvojio je jučer s velikom većinom glasova izvješće o novoj europskoj agendi za kulturu kako bi kulturne aktivnosti u okviru programa Kreativna Europa činile barem jedan posto budućeg višegodišnjeg financijskog plana.

Važno je da barem udvostručimo budžet za program Kreativna Europa. Važno je stvoriti i sinergiju s europskim strukturnim i investicijskim fondovima kako bi kulturne aktivnosti činile barem 1 posto idućeg višegodišnjeg  financijskog plana,  rekao je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici izvjestitelj Giorgos Grammatikakis (S&D).

Program Kreativna Europa namijenjen je podupiranju europske kinematografije te kulturnog i kreativnog sektora, a u razdoblju od 2014. do 2017. postigao je stopu uspjeha od oko 16 posto, što znači da gotovo 85 posto projekata nije primilo nikakvu potporu.

Povjerenik komisije za kulturu, Tibor Navracscis naglasio je kako se razvojem kulture stvara međusobno razumijevanje i osjećaj pripadnosti u čitavoj EU: Zajedno sa zemljama članicama, Komisija planira poboljšati društvenu koheziju  te raditi na smanjenju rastuće polarizacije u europskom društvu,  rekao je Navracscis.

Britanska zastupnica Julie Ward (S&D) naglasila je tijekom rasprave kako nije samo riječ o zajedništvu i zapošljavanju u kulturi, već stvaranju jače i otvorenije Europe: Moramo prihvatiti sudjelovanje različitih zajednica. Povećati mobilnost za umjetnike te nastaviti s izvrsnim rezultatima postignutim tijekom ove Europske godine kulturne baštine. Moramo prihvatiti 'STEAM' (Science, Technology, Engeneering, Art, Math), a ne samo 'STEM'. Umjetnost bi trebala biti temelj obrazovanja svih mladih ljudi,  smatra Ward.

Jedan od ključnih koraka u razvoju kulture je omogućavanje mobilnosti umjetnika i kulturnih djelatnika. Agenda predviđa razradu programa mobilnosti, a Grammatikakis je u izvješću naveo kako je potrebno ukloniti i druge prepreke kao što su vize i dvostruko oporezivanje.

Izvjestitelj je pozvao i na razmatranje uvođenja europske kulturne osobe godine, odnosno određivanje poznate ličnosti svake godine koja bi promovirala kulturu EU-a, što bi uključivalo i niz aktivnosti i projekata diljem Europe usredotočenih na obilježavanje života i rada te osobe.

Prema podacima Eurobarometra iz 2017. godine, čak 36 posto Europljana prošle godine nije sudjelovalo niti u jednoj kulturnoj aktivnosti te se zbog toga dodatnim ulaganjem u kulturne aktivnosti u Europi namjerava potaknuti građane na veću uključenost u umjetnost i stvaralaštvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!