13:17 / 11.07.2018.

Autor: T.V./Hina

Izložba fotografija Damira Fabijanića o Haludovu - prije i poslije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski muzej arhitekture HAZU danas otvara izložbu Damira Fabijanića 'Haludizam/Haluddism', s fotografijama hotela Haludovo iz 1987. i 2018.
Hrvatski muzej arhitekture HAZU danas otvara izložbu Damira Fabijanića 'Haludizam/Haluddism', s fotografijama hotela Haludovo iz 1987. i 2018. godine, koje kroz slike iz vremena koje je prošlo, snimljenih u vremenu koje nije došlo pokazuju što se u trideste godina dogodilo s nekad najpopularnijim hotelskim kompleksom.

Istaknuti hrvatski fotograf Damir Fabijanić snimio je 1987. za potrebe promocije tadašnjih hotela Haludovo pedesetak fotografskih motiva hotelske ponude, od same arhitekture, okoliša, bazena do hrane, kafića, gostiju. Ove godine, 31 godinu poslije, snimo je iste motive na isti tehnički način (na kolor negativima formata 6x9 centimetara). Slično je napravio i u svojim ranijim radovima, ratnim parovima fotografija prije/poslije o Dubrovniku i okolici, gdje se prvi put dogodilo da je isti autor na isti tehnički način (kamere i film) snimio parove istih motiva prije i poslije razaranja (te kasnije razoreno i obnovljeno).

Po Fabijanićevim riječima, takvim načinom direktne usporedbe na najbolji način ilustrira se razlika kroz tri desetljeća ovoga, do danas našeg najpoznatijeg hotelskog sustava u svijetu.

Damir Fabijanić (Zagreb, 1955.) amaterski se bavi fotografijom od 1968., honorarno od 1973., a potpuno profesionalno od 1987. kada dobiva status samostalnog umjetnika. Od prve samostalne izložbe u Madridu 1992., koja je bila prva hrvatska izložba u Španjolskoj, a ujedno i prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske, imao je više od stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

Nagrađivani hrvatski fotograf autor je izložbe Welcome Croatia (Bruxelles, Strasbourg) povodom ulaska Hrvatske u EU (2013.) te koncepcija i fotografija u brojnim važnim projektima, od čega je najznačajniji projekt Dubrovnik, izložba i istoimena knjiga, započet još 1990. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!