07:00 / 05.09.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Podsjetnik na prvi lockdown kroz fotografije

Nevidljivi trgovi

Nevidljivi trgovi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

(Ne)vidljivi trgovi - naziv je izložbe postavljene u Galeriji umjetnina u Slavonskom Brodu. Donosi dvadesetak fotografija, na kojima se mogu vidjeti nesvakidašnji prizori - prazni talijanski trgovi u vrijeme prvog "lockdowna", u proljeće 2020. 

Pogled na prazne talijanske trgove probudio je dvojake osjećaje u Tihomiru Katušiću, profesoru povijesti umjetnosti iz Slavonskog Broda.


- Lijepo dolazi do izražaja arhitektura i oni elementi kojima mi učimo učenike u školi, ali je dojam ipak žalostan, kaže.


Jer podsjeća na proljeće 2020. godine, kada se Italija među prvima suočila sa strašnim posljedicama širenja koronavirusa.


- Dogodilo se nešto uistinu nesvakidašnje. Trgovi koji u normalnim vremenima vrve ljudima bili su potpuno prazni. I tako nestvarni postali su inspiracija umjetnicima za fotografije koje ovdje predstavljamo, rekao je Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Republike Italije.


Zanimljivu izložbu koja je u Brod stigla zahvaljujući suradnji s Talijanskim institutom za kulturu osmislio je Marco Delogu, a 21 fotografiju snimili su različiti autori. 


- Zanimljiv je koncept, odnosno spoj fotografije i književnog teksta, jer svaku fotografiju trga prati i kratak ulomak iz književnih tekstova koji se referiraju na taj određeni trg, ističe Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.


Zajedno donose pomalo nadrealne prizore - mjesta susreta bez ljudi. Publici daju priliku za osvrt na prošlost koja opominje.  


- Pada mi na pamet i ona gužva i sve ono protiv čega smo bili i protiv čega se oni sami bore. Bolje je to, bolje je... Samo da nam se vrati, nešto čovjek treba izgubiti pa da bi onda dobio, kaže Katušić.


U brodskoj Galeriji umjetnina izložbu (Ne)vidljive trgovi moguće je razgledati do 9. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!