16:03 / 28.10.2020.

Autor: V.M./HRT

Izložba hrvatskog dizajna 19/20 je online!

'Gradski bazeni Pula'

'Gradski bazeni Pula'

Foto: - / -

Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, od sinoć je otvorena na internetu, objavilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).
Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, od sinoć je otvorena na internetu, objavilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).
 
Izložba se može razgledati OVDJE.

- Predstavljena su 294 dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine, među kojima su tri upravo nominirana za Veliku nagradu HDD-a, dok se ostali natječu za pojedinačne nagrade i posebna priznanja u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija, ističu iz HDD-a.

Online izložbu i novu bazu podataka suvremenog hrvatskog dizajna oblikovala je Marina Jukić, programirao Emanuel Blagonić, autori vizualnog identiteta su Tina Ivezić i Matija Ferlin.

Ukupno je na izložbu prijavljeno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova.

- To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta, napominju iz HDD-a.

Kategorija Dizajn vizualnih komunikacija je kao i u dosadašnjim izdanjima najopsežniji segment izložbe te uključuje 161 rad. Po opsegu slijede je kategorije Prostorne i grafičke intervencije i sistemi s 30, te Dizajn ambalaže s 28 projekata. Industrijski / produkt dizajn predstavljen je s 18, Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija sa 17 radova, kategorija Cjeloviti projekt / proizvod s 15, kategorija Koncept / inicijativa / kritički dizajn obuhvaća 14, a kategorija Modni i odjevni dizajn 11 ostvarenja.

Nominacije za Veliku nagradu HDD-a

Velika nagrada HDD-a bit će dodijeljena projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Selekcijska komisija Izložbe hrvatskog dizajna 19/20 nominira tri projekta: 'Gradski bazeni Pula' studija Tumpić/Prenc, 'Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje' autorskog tima Omolab komunikacija te 'MADE IN: Crafts and Design Narratives' sutrskog tima OAZA.

- Najbolji radovi bit će predstavljeni i na Izložbi nagrađenih radova u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 14. studenog, uz svečanu dodjelu nagrada i promociju novog izdanja Pregleda hrvatskog dizajna, najavljuju iz HDD-a.

O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik, Bojan Hadžihalilović (BiH) i John L. Walters (UK).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!