Izložba "Jedan svijet" u Zadru

22.12.2022.

20:06

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/P.F./HRT

Izložba "Jedan svijet" u Zadru

Izložba "Jedan svijet" u Zadru

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi put u povijesti 199 umjetnina iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti odlazi iz Zagreba i na dvije godine seli u - Zadar. Kroz to vrijeme postav će se mijenjati i to kroz više koncepcija. Prvu je osmislio ravnatelj Nacionalnog muzeja Branko Franceschi i nazvao je "Jedan svijet".

Umjetnine iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti prvi se put u ovolikom broju izlažu izvan Zagreba. Izložba čije se otvaranje očekivalo s velikim nestrpljenjem, rezultat je spremnosti uprave Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti da pridonese konceptu decentralizacije kulture i sretne okolnosti da je Zadar dobio prostran reprezentativni izložbeni prostor koji udovoljava svim zahtjevima.

- Predstavljamo sve od tradicionalnih likovnih disciplina do medijske umjetnosti, pa čak i jedne interaktivne instalacije, tako da publici na jedan vrlo specifičan način, jer nije riječ o kronološkom postavu već o postavu po izvjesnim temama, rekao je Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepta izložbe.

U parteru je tradicionalna skulptura suprotstavljena medijskoj umjetnosti, atrij je posvećen kozmičkim temama, na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost, na drugom apstraktna.

- Muzej, bez obzira koji mu je djelokrug, to su sve vrhunci ljudskoga stvaralaštva i kad publika to osvjesti to naravno i njih nadahne da i oni stvaralački pristupe svom doživljaju svijeta i stvarnosti, istaknuo je Franceschi. 

Izložba je rezultat suradnje dviju muzejskih institucija i Ministarstva kulture, koje potiče koncept decentralizacije kulturnih sadržaja. Kapitalna djela nacionalne moderne umjetnosti izložena su na prostoru od dvije tisuće četvornih metara kojim upravlja zadarski Narodni muzej.

- Očekujemo velik broj naših građana, koji se jako vesele što će blago Nacionalne galerije iz Zagreba biti dostupno dvije godine u ovom krasnom prostoru, naglasila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.

Bogata zbirka, izazovan postav, atraktivan prostor - sve su to argumenti koji će nesumnjivo ovu izložbu postaviti vrlo visoko na popisu kulturnih događaja godine.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je izložba "Jedan svijet", koja je u četvrtak otvorena u obnovljenim prostorima Providurove palače u Zadru, i donosi dvjestotinjak ikoničkih umjetnina iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, za muzejsku struku povijesni događaj.

- To je prvi put da se jedna cjelovita zbirka nacionalnog muzeja izmješta iz svog muzeja i odlazi u drugu muzejsku instituciju, istaknula je ministrica koja je, na otvorenju izložbe, ujedno bila i izaslanica premijera.

- Izlaganje u prostorima drugačijih recepcijskih i doživljajnih potencijala udahnut će dobro poznatim djelima neki novi život, rekla je i dodala da će, s druge strane, taj jedinstveni prostor u središtu Zadra "udomiti" ekskluzivan umjetnički sadržaj, koji uključuje najvrijednija djela nacionalne baštine hrvatske moderne umjetnosti.

Govoreći o obnovljenim, atraktivnim prostorima, Dvije palače, preciznije Providurove u Zadru, koja je u posljednjih godinu dana nagrađena svim najvažnijim nacionalnim nagradama za arhitekturu, rekla je ne postoji ljepši način da počne puni život kao vrhunski prostor kulture nego da ugosti zbirku Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

- Ovaj put smo nesretnu situaciju potresa ovaj put iskoristili za nešto dobro i pozitivno. Umjesto da zbirka bude smještena u nekom depou, ona će biti izložena na radost i muzealaca i publike i građana i posjetitelja Zadra, rekla je Obuljen Koržinek te čestitala i zahvalila svim djelatnicima NMMU i predstavnicima Grada Zadra, koji su osmislili i ostvarili tu vrijednu suradnju.

Izrazila je uvjerenje da će taj donedavno nezamisliv poduhvat potaknuti daljnju raspravu, ne samo o većoj mobilnosti zbirki unutar Hrvatske, nego i u kontekstu razmjena između europskih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!