12:12 / 03.01.2018.

Autor: Sunčica Furdek/M.Š.

Izložba koja upozorava

-

-

Foto: - / -

'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja' naziv je izložbe u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.
'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja' naziv je izložbe postavljene u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu. Autorica koncepcije i scenarija izložbe je Ela Jurdana, a suautorica izložbe Ana Filep.
Izložba 'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja' otkriva nam zašto je bitno preseljenje Hrvatskog povijesnog muzeja i realizacija prvog muzejskog stalnog postava. Djelatnici muzeja žele upozoriti javnost na prostorne probleme s kojima se  Muzej suočava već desetljećima te na potrebu njihova hitnog rješavanja. Povijesni muzej jedan je od slijednika narodnog muzeja koji je osnovan 1846. Hrvatski povijesni muzej je u baroknoj palači Vojković od 1959. Od cijelih 2000 kvadrata danas se cijela edukativno pedagoška djelatnost svela na 240 kvadrata koju možete vidjeti na ovoj izložbi,  ističe Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja.
Izloženo je 216 predmeta iz muzejskog fundusa smještenih u kutije - kao simbol skučenosti. Podijeljeni su u sedam tematskih cjelina: znanost, obrazovanje, kultura, politika, mediji, gospodarstvo i svakodnevica. U cjelini kultura  predstavljena je haljina Milke Trnine poznate hrvatske operne umjetnice i svjetski poznate umjetnice. Ta haljina je zanimljiva po tome što je najvjerojatnije rađena za praizvedbu opere Tosca u Londonu. U fundusu su i dvoje vrlo poznate slike –Rimljanka s mandolinom i Hrvatski narodni preporod. One su zanimljive zbog toga što su se za vrijeme Jugoslavije nalazile na bombonijerama Kraša. U medijskoj cjelini predstavljeni su trodimenzionalni predmeti i tiskovine većinom. Od trodimenzionalnih predmeta predstavljena je kamera Gorana Lederera koji je 1991. poginuo s njom u rukama. Također su predstavljeni i aparati tipa muzičkog ormara i RIZ-ov tv-prijemnik iz 1960-ih. Od tiskovina predstavljene su razno razne novine, objašnjava Ana Filep, viša kustosica
Znanstveni i obrazovni dio izložbe posvećen je našim važnim izumiteljima, znanstvenicima i svjedočanstvima prohujalih vremena. Dok predmeti iz političkih sustava prikazuju promjenljiv i bogat politički život naše domovine kroz mnoga desetljeća i stoljeća. Muzej čuva niz Preporoditelja, sudionika Hrvatskog narodnog preporoda. U tom smislu izložili smo samo jednu surku bijelu i crvenkapu crvenu. Tu su nacionalne boje i mislim da će posjetitelj lako prepoznati značenje,  ističe Ela Jurdana, muzejska savjetnica.
Tema svakodnevice obuhvaća zanimljive predmete poput željezne maske koja se kao kazna za ogovaranje stavljala piljaricama na glavu, zatim male barokne ženske cipele, ili originalne čizme vukovarskog branitelja. Dok gospodarska tematika podsjeća na nekadašnje tvornice kao što su tvornica cipela Astra, Podravka, tvornica igračaka Biserka i niz drugih.
Ova zanimljiva i edukativna izložba može se razgledati sve do rujna. Navratite, nećete požaliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!