Izložba "Lepidoptera"

17:16 / 19.05.2022.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Izložba leptira Dubrovačko-neretvanske županije

Izložba leptira Dubrovačko-neretvanske županije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Muzej krapinskih neandertalaca pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, uz zanimljivu izložbu Lepidoptera. Prikazuju leptire prikupljene na području Dubrovačko-neretvanske županije kao dio bogate zbirke dubrovačkog Prirodoslovnog muzeja.

U Krapini možete pogledati više od 700 jedinki leptira prikupljenih u Dubrovačko-netervanskoj županiji. Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Udruga Hyla njima se bave od 2015. godine.

- Posljednjih 7 godina aktivno radimo na prikupljanju zbire kukaca, možda smo najaktiniji na prikupljanju baš leptira, zahvaljujući doktoru znanosti Toniju Korenu, koji je lepidopterolog i koji je koautor ove izložbe, rekla jeravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik
Ana Čučević.

Izložba je nastala suradnjom dvaju muzeja, krapinski je pračovjek prošetao Dubrovnikom 2018., a izložbu je tada pogledalo 27.000 ljudi. Ovoga puta domaćin je Muzej krapinskih nenadertalaca, ovih dana iznimno posjećen.

- Danas smo publici u Krapini, Zagorju ali i svim školama i djeci koja hrle u izuzetno velikom broju, omogućili da vide leptire Dubrovačko-neretvanske županije i to sve do 30. kolovoza ove godine, istaknuo je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

Na izložbi se mogu vidjeti mnoge rijetke vrste leptira.

- Posebno rijedak i meni osobno najdraži je južni lastin rep, dugo se vjerovalo da ga nema u Republici Hrvatskoj, naglasila je Čučević.

Na dubrovačkom području živi velik broj mediteranskih vrsta leptira, za publiku iz Hrvatskog zagorja mnoge su nepoznate pa je to prilika da se upozna hrvatska prirodna baština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!