Sva lica gladi - izložba koja tjera na promišljanje

23.09.2022.

09:41

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Izložba Lica gladi

Izložba Lica gladi

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba s nesvakidašnjom temom - glad. Iako je glad problem u svijetu otkako je čovjeka, a svjetske organizacije nastoje mu doskočiti, broj gladnih iz dana u dan raste. Sva lica gladi otkriva izložba koja se može razgledati do svibnja 2023. u Zagrebu. 

Da se juha može napraviti od kamena prvi su doznali gladni. Danas je nekima specijalitet. Iako se čini kao davna prošlost u modernom svijetu broj gladnih približava se brojci od milijardu.

- Svaki deveti čovjek ode gladan spavati, ističe autorica izložbe dr. sc. Melanija Belaj s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Ispred Tomislavca 40-ih godina prošlog stoljeća rasli su kukuruzi i paprika. Ne bi li se doskočilo problemu nedostatka hrane, danas se sve više zelene krovovi i balkoni. Pobjednički vrtovi i urbano vrtlarenje podtema su i ove izložbe.

Od zdjelica iz El Shatta do Ukrajine. Glad i kao sredstvo političke manipulacije, ali i glad nakon potresa. Autorice je najviše šokiralo područje Gline i Petrinje.

- Ta velika promjena u tome kako se nekada pripremala hrana, prije potresa, to su ljudi koji su imali svoje vrtove, kokice... I sada se nađete u kontejneru i ovisite o tome koju ćete limenku ugrijati, navodi autorica izložbe dr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja.


I samonametnuta glad je problem. Zato na izložbi sudjeluje i Klinika za psihijatriju, točnije 30 osoba na liječenju poremećaja od prehrane. Broj 18 nit je vodilja.  


- Željeli smo naglasiti da je odlazak na dijetu odnosno gladovanje povećava rizik od poremećaja u prehrani za 18 puta i cijela priča se vrti oko toga, kaže mag. nutricionizma Maja Žanko s Klinike za psihijatriju Vrapče.

 

- Nažalost nemamo podatke za Hrvatsku, no procjene su da oboljelih od tog poremećaja u Hrvatskoj ima oko 40 tisuća, navodi Žanko. 


- Ne dajemo odgovore. Zapravo postavljamo pitanja. Tjeramo na raspravu. Želimo da izložba bude poticaj raznim javnim tribinama, istaknula je autorica izložbe dr. sc. Tanja Kocković Zaborski


Za kraj i jedan recept: ''Ratni kolač bez ičega''.  

Izložba Lica gladi

Izložba Lica gladi

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!