09:25 / 06.11.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Izložba naše međunarodne slikarske zvijezde - Lovre Artukovića

-

-

Foto: - / -

Jedna od naših najvećih međunarodnih slikarskih zvijezda, Lovro Artuković, koji dvadesetak godina živi u Berlinu, nakon šest godina ponovno izlaže u rodnom Zagrebu – u Modernoj galeriji.
Jedna od naših najvećih međunarodnih slikarskih zvijezda, Lovro Artuković, koji dvadesetak godina živi u Berlinu, nakon šest godina ponovno izlaže u rodnom Zagrebu – u Modernoj galeriji.

Izložbu više od četrdeset djela, nastalih u posljednjih nekoliko godina, organizirao je Umjetnički paviljon - no, s obzirom na to da je on znatno oštećen u potresu, ulogu domaćina preuzela je Moderna galerija.

- Odlučio sam slikati za one koji znaju gledati. Za moju sliku treba vremena, volim da slika privlači. Ne zanima me da moje slike stoje negdje kao ukras, tumači Lovro Artuković na svoj jednostavan način,bez mistificiranja.

I doista - fascinantna ulja na platnu, inspirirana njegovom okolinom, životom u Berlinu, pozivaju na promatranje i uživanje u njihovoj višeslojnosti, prepuna intrigantnih konotacija, reminiscencija, s mnoštvom detalja. Otuda i naziv izložbe - ‘Usporavanje’.

- To sam usporio u smislu, ne da sam se umorio ili nešto slično, nego je nastao jedan višak vremena i onda se taj rad pretvorio u polagano razmišljanje o slici, polagani rad na slici, i činilo mi se da time slike dobivaju, postaju sve bolje i bolje, komentira Lovro Artuković.

U posljednjih par godina Artuković je nastavio istraživati pojam slike: Ono čime se Lovro Artuković bavi nije pitanje reprezentacije, nego načina kako iz nepokretnog prizora, iz mrtve slike, pokrenuti događaj slike. Meni je to fascinantno, kaže kustosica izložbe, autorica teksta kataloga Leonida Kovač.

Otkriva nam se i nepoznati detalj o povijesti djela za ovu izložbu: To je ciklus koji je Lovro Artuković naslikao zapravo specijalno za prostor Umjetničkog paviljona, međutim, lijepo se izložba uklopila i u prostore Moderne galerije, napominje ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki.

Nakon Zagreba, izložba odlazi u Umjetničku galeriju Dubrovnik koja je suorganizator projekta.

- Nakon dugih 19 godina imat ćemo ponovno priliku pružiti dubrovačkoj publici uvid u nova ostvarenja sjajnog Lovre Artukovića, najavljuje ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Djela Lovre Artukovića zagrebačka publika može razgledati do 29. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!