20:49 / 07.10.2020.

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Izložba o legendarnom Alanu Fordu u Rijeci

-

-

Foto: - / -

Jedan od najčitanijih stripova na ovom području - Alan Ford - dobio je svoju izložbu u Rijeci.
Jedan od najčitanijih stripova na ovom području - Alan Ford - dobio je svoju izložbu u Rijeci u povodu 50. obljetnice prvog hrvatskog izdanja. Fenomen 20. stoljeća kojeg vole sve generacije mnogima nije bio samo strip, već - institucija.

Svi su barem jednom prolistali i upoznali legendarnoga Alana Forda - ikonu stripovske kulture 20. stoljeća. Britkim jezikom, ironijom i satirom, ovaj je strip na posve originalan način osvojio srca mnogih.

- Alan Ford je obilježio, dok je izlazio, niz generacija. Izlazio je ne samo u Jugoslaviji nego i diljem svijeta, ali za razliku od drugih brojnih zemalja, u tadašnjoj Jugoslaviji je bio nevjerojatno dobro prihvaćen, kaže voditeljica galerije Kortil u Rijeci Jolanda Todorović.

Na prvi pogled - običan strip i izložba koja prati evoluciju lika Alana Forda njegove prijatelje i životne situacije. No, stilom, britkim jezikom i humorom, Ford je ostavio velik trag u popularnoj kulturi.

- Ja mislim da je to prošlo s obzirom na humor i političnost koju strip obrađuje, a koja nam je dan danas vrlo aktualna. Dosta nam je da pogledamo neki dnevnik ili dnevna događanja - naša politička događanja. Taj Alan Ford zapravo je dio naše svakodnevice, ističe ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić.Pola stoljeća prošlo je od prvoga stripa na hrvatskome jeziku, a riječkoj se publici predstavlja nakon Milana, i to u sklopu Dana talijanske kulture u Rijeci.

- To je klasik. U Italiji je također vrlo čitan zbog političkih konotacija koje su bile aktualne. U Hrvatskoj je postigao velik uspjeh i zato ovu izložbu predstavljamo riječkoj publici, kaže generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini.

Najvjerniji čitatelji imat će priliku pogledati prve originalne brojeve, kao i stvari koje su pripadale ovom, kako bi rekli fordovci, junaku našeg vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!