Umjetnost u spomen na akciju Maslenica

14.12.2022.

20:11

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT

Vila Velebita Slavena Miličevića

Vila Velebita Slavena Miličevića

Foto: HTV / HRT

U Velikoj vijećnici općine Jasenice, u povodu 30. obljetnice vojne operacije Maslenica, 13 renomiranih hrvatskih umjetnika izložilo je 18 svojih djela. Bez namjere da naglase dokumentarnu stranu događaja, na platnima je prikazana ljepota tog kraja.


Dok su topovi govorili, umjetnici nisu šutjeli. Slika Antuna Borisa Švaljeka nastala je 1993., u godini velike vojne akcije Maslenica. Slikar Milo Sakač naglasak je stavio na poraće jer, kaže, rat nije ništa dobro.

U pjesmi opjevanu Vilu Velebita akademski kipar Slaven Miličević prikazao je kao zaštitnicu s mačem u ruci, kako je ona i percipirana posebno među ovdašnjim ljudima. Vila Velebita i akcija Maslenica, neraskidivo su vezani.

- To je za nas značilo nešto veliko, kao što je reprezentacija pobijedila Brazil, samo još puno šire, konkretnije i značajnije, ističe Ivan Bucić, bivši ravnatelj OŠ Maslenica.

Prostor opor poput mitskog Velebita, a opet krajnje pitom i lijep, Hrvatskoj je podario brojna slavna imena, najpoznatiji mještanin je Luka Modrić.

Tematske izložbe ovakve vrste ne događaju se svaki dan i u svakom mjestu.

Dimitrije Popović, Stipe Sikirica, Igor Rončević i drugi, uljepšali su mještanima ove ionako lijepe i sretne dane.

Akcija Maslenica i mještani podvelebitskog kraja to su i više nego zaslužili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!