Izložba plakata "Priča o Haninom kovčegu"

24.01.2023.

15:37

Autor: Hina/HRT/V.G.

Izložba plakata "Priča o Haninom kovčegu"

Izložba plakata "Priča o Haninom kovčegu"

Foto: HTV / HRT

Izložba plakata "Priča o Haninom kovčegu" otvara se u utorak u zagrebačkom Arheološkom muzeju, ususret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja.

Želeći upoznati japansku djecu s temom holokausta, Fumio Išioka, ravnateljica Tokijskog centra za obuku i izvore o holokaustu, nabavila je paket od Državnog muzeja u Auschwitzu, u kojemu je bio i kovčeg jednog od zatočenika tog zloglasnog logora.

Djeca su htjela saznati više pa je Išioka krenula u potragu za vlasnikom, no znala je samom ime - Hana Brady i njen datum rođenja naveden na kovčegu. Tako je došla do priče o djevojčici iz češkog gradića Nové Město na Moravě i njenom bratu Jiříju, koji je preživio holokaust, emigrirao u Izrael, a kasnije u Kanadu.

Izložba, kojoj je autor Lubomír Šula, bila je postavljena u nizu gradova diljem Češke, a u studenom 2022. predstavljena i u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu.

Arheološki muzej u Zagrebu izložbu organizira s Veleposlanstvima Republike Češke, Države Izrael, Japana i Kanade. Ulaz je besplatan a ostaje otvorena do 27. siječnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!