13:43 / 05.09.2018.

Autor: V.M./HRT

Izložba plakata Splitskog filmskog festivala

Neli Ružić, 1998.

Neli Ružić, 1998.

Foto: - / -

Manje je poznato da su plakate i kataloge za festival osmišljavali vodeći suvremeni umjetnici hrvatske i međunarodne likovne scene,a otkriva ih izložba 'Plakati Splitskog filmskog festivala 1996.-2018.' u splitskom Salonu Galić.
Manje je poznato da su plakate i kataloge za festival osmišljavali vodeći suvremeni umjetnici  hrvatske i međunarodne likovne scene,a otkriva ih izložba 'Plakati Splitskog filmskog festivala 1996.-2018.' u splitskom Salonu Galić.

Splitski filmski festival najstariji je festival takve vrste u Hrvatskoj, koji je u dva desetljeća svog postojanja stekao reputaciju  jednog od najvažnijih međunarodnih festivala, stoji u najavi izložbe u kojoj organizatori ističu da su festivalske plakate i kataloge osmišljavali ugledni vizualni umjetnici s domaće i strane likovne scene, poput Gorkog Žuvele, Neli Ružić, Zlatana Dumanića, Borisa Ljubičića ili Alema Ćurina.

Iako je plakat kao umjetnička forma često odvojen od identiteta autora, izložba i popratni esej kustosice izložbe Anite Smolčić služi vraćanju glasa onim autorima koji su na svoj način obilježili povijest festivala i pridonijeli njegovoj neupitnoj kvaliteti i značaju, ističu organizatori izložbe iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika- Split (HULU).

Izložba se otvara u ponedjeljak, 10. rujna u 21 sat u splitskom Salonu Galić i može se razgledati do 17. rujna.

Ulaz na izložbu je besplatan, a Hrvatske željeznice će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!